Ексклюзиви
пʼятниця, 02 березня 2012 07:30

Зімбабвійців арештовують за жарти про президента

Автор: фото: REUTERS
  Президент Зімбабве Роберт Муґабе задмухує свічки на торті у вигляді крокодила під час святкування свого 88-річчя на стадіоні в місті Мутаре. Незмінного протягом 30 років президента самого називають крокодилом, тварина є символом його рідного племені. Попри  похилий вік, Мугабе заявив, що йти з влади не збирається
Президент Зімбабве Роберт Муґабе задмухує свічки на торті у вигляді крокодила під час святкування свого 88-річчя на стадіоні в місті Мутаре. Незмінного протягом 30 років президента самого називають крокодилом, тварина є символом його рідного племені. Попри похилий вік, Мугабе заявив, що йти з влади не збирається

Один із найстарших президентів на африканському континенті, лідер Зімбабве Роберт Муґабе, відсвяткував 88-річчя. Із цієї нагоди кондитери випекли 88-кілограмовий торт у вигляді зеленого крокодила. Це символ племені Гушунго, з якого походить президент.

Святкування проходило в місті Мутаре. 20 тис. зімбабвійців, багато хто в обідраному одязі й босі, зібралися на стадіоні. Чекали, щоб отримати по шматку торта. Президент зі столиці прибув на гелікоптері, на стадіон приїхав лімузином. Крім випеченого крокодила, були ще чотири великі торти. На свято витратили понад $1 млн.

— Кондитери відтворили річку Замбезі й водоспад Вікторія. А народ голодує. Для багатьох навіть хліб — розкіш, — коментує місцевий 32-річний Джейкоб.

Розповідає, кошти на свято збирали як пожертви серед населення. Дехто віддавав майже останні гроші, щоб догодити президентові.

Під час святкування відбувся концерт і конкурс краси.

— Муґабе вже старий. Весь час спить. Ви думаєте, людина, яка протягом 30 років правління нищила країну, може посприяти її розквіту? Цього вже не буде. Єдине, на що він тепер здатен, — бавити онуків, — каже лідер руху за демократичні зміни Вельшмен Нкубе.

Зімбабвійці кажуть, Роберт Муґабе хворіє на рак підшлункової залози. Торік політик щонайменше дев'ять разів їздив на обстеження в Сингапур і Малайзію.

Нещодавно в Мутаре поліцейські заарештували чоловіка на ім'я Річмор Чазі. Той у кафе жартував, що президент Муґабе не матиме сили, щоб навіть надути кульку на свій день народження. Річмор не встиг доїсти, як за ним прийшли поліцейські. За жарти про президента зімбабвійців арештовують із 1980-го, відколи країна отримала незалежність і Роберт Муґабе прийшов до влади.

Зараз ви читаєте новину «Зімбабвійців арештовують за жарти про президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути