вівторок, 07 вересня 2010 05:44

Землетрус зруйнував 500 будинків

Автор: фото з сайта www.dailymail.co.uk
  10-річний Тейлор Страугер з міста Дарфілд роздивляється тріщину, що утворилася в асфальті після землетрусу. Влада каже, що на ліквідацію наслідків треба щонайменше півроку
10-річний Тейлор Страугер з міста Дарфілд роздивляється тріщину, що утворилася в асфальті після землетрусу. Влада каже, що на ліквідацію наслідків треба щонайменше півроку

— Я спала, коли все почалося. Прокинулася від страшного шуму. Було враження, ніби через вікно в дім заїхала вантажівка. Довго сиділа на ліжку серед шматків битого скла. Проламаний дах звисав, здавалося, от-от упаде. Визирнула у вікно. Вулицею бігли налякані люди в піжамах, — розповідає Сьюзен Біркбек, яка живе у центрі новозеландського міста Крайстчерч.

У п"ятницю близько 16.30 у Новій Зеландії стався потужний землетрус магнітудою сім балів. Серйозно постраждали двоє людей. Пошкоджено і зруйновано близько 500 будівель.

Епіцентр залягав на глибині 12 км неподалік Крайстчерча, другого за величиною новозеландського міста. Воно розташоване на східному узбережжі острова Південний — більшого із двох островів країни. У Крайстчерчі живуть 386 тис. людей.

Через 4 год. після початку поштовхів мер Боб Паркер оголосив у місті надзвичайний стан. Місцевий міжнародний аеропорт закрили.

— Дуже постраждав центр Крайстчерча. Надходять повідомлення про грабежі. Мародери розбивають вітрини й виносять усе підряд. Грабують квартири, — розповідає мер.

У будинках завалилися дахи, старіші будівлі попадали. Сотні людей втратили житло. Дехто ночує в автомобілях. Землетрус зруйнував водопровід, тому проблеми з питною водою. Її привозять у цистернах.

На ліквідацію катастрофи знадобиться мільярд євро

Зараз місто від мародерів охороняє поліція. Припускають, що на ліквідацію катастрофи знадобиться мільярд євро.

Нова Зеландія розташована на зсуві двох тектонічних плит у зоні тихоокеанського вогняного кола — дуги, що тягнеться східною околицею Азії. На північ коло простягається через Алеутські острови Аляски. У південному напрямку дуга проходить уздовж узбережжя Північної та Південної Америки. У межах "вогняного кола" сталися 90% усіх землетрусів упродовж останніх 50 млн років.

Близько 14 тис. землетрусів стається в Новій Зеландії щороку. Потужність 20 із них щороку понад п"ять балів. Останній фатальний землетрус потужністю 7,1 бала стався 1968 року на західному узбережжі Південного острова. Тоді загинули троє людей.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус зруйнував 500 будинків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути