Ексклюзиви
пʼятниця, 15 січня 2016 07:00

Затримали найвпливовішого наркобарона світу

У Мексиці 8 січня затримали наркобарона 57-річного Хоакіна Гусмана на прізвисько Ель Чапо. Він був найбільш розшукуваним і впливовим наркоторговцем у світі. За інформацію про Гусмана США пропонували $5 млн.

Наркобарон переховувався в місті Лос Мочіс. Сусіди бачили озброєних людей і броньовані автомобілі. Але не знали, хто саме там живе. Раніше дім належав братам-баптистам.

Після капітального ремонту будівлю перетворили на закриту територію. На вікна й двері встановили сталеві ґрати. Стіни добудували просто до тротуару. Встановили камери відеоспостереження. 7 січня з'явився чорний пікап і сусіди повідомили про нього поліції.

Спецоперацію розпочали наступного дня. Морські піхотинці застрелили п'ятьох охоронців. Ель Чапо з найбільш довіреним убивцею Ель Чоло втік через дренажну систему. В його кімнаті був таємний хід за дзеркалом. Ручка в світильнику відкрила потайні двері в тунель. Він повністю освітлений, закінчується в міській системі каналізації.

Чоловіки вкрали дві машини. Їх затримали поліцейські. Відвезли в аеропорт і передали в столицю Мехіко.

Під час спецоперації вилучили заряджені ракетні установки, гвинтівки, гранати, бронетехніку.

Наркобарон сидить у тюрмі. США подали заявку на його екстрадицію. Звинувачують у контрабанді у великих обсягах.

У липні торік Ель Чапо вдруге втік із в'язниці — через вентиляційний канал. Вхід до нього був у ванні в камері Гусмана. У півторакілометровому тунелі їздив мотоцикл на рейках. Після втечі арештували начальника тюрми й кількох охоронців. Уперше наркобарон втік 2001-го. Тоді йому теж допомогли охоронці.

Поліцейським удалося вистежити наркобарона після його інтерв'ю з американським актором Шоном Пенном. Чоловіки зустрілися в джунглях у жовтні. Їхнє електронне листування перехопили військові.

Хоакін Гусман — лідер картелю "Сіналоа". Його члени використовують складні тунелі для транспортування наркотиків. По них із Мексики до США потрапляють близько 25% усіх наркотиків.

Зараз ви читаєте новину «Затримали найвпливовішого наркобарона світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути