четвер, 29 жовтня 2020 07:11

Заборонили аборти, навіть коли дитина має несумісні з життям вади

Автор: GETTYIMAGES
  Жінка тримає вішалку для одягу — символ нелегальних абортів ­— під час протестів проти заборони переривання вагітності в польській столиці Варшаві 26 жовтня. Люди перекривали дороги. Влада біля церков виставила поліцейську охорону
Жінка тримає вішалку для одягу — символ нелегальних абортів ­— під час протестів проти заборони переривання вагітності в польській столиці Варшаві 26 жовтня. Люди перекривали дороги. Влада біля церков виставила поліцейську охорону

На вихідних у понад 60 містах Польщі протестували проти рішення заборонити аборти, навіть коли дитина має несумісні з життям вади розвитку.

Десятки тисяч людей вийшли на вулиці. Пікетували штаб-квартири правлячої партії "Право і справедливість". Найбільша акція відбулася у Варшаві. Демонстранти зібралися перед Конституційним трибуналом і будинком лідера партії Ярослава Качинського. Там сталися сутички з поліцією. У правоохоронців летіло каміння, а в учасників — перцевий газ. Заарештували 15 людей. Їх звинувачують у порушен­ні карантину.

Активісти зривали богослужіння — влаштовували в костелах сидячі протести.

— Нам не подобається те, що відбувається, але вибору не маємо, — говорить перекладачка Катажина Малєцкєвіч з Варшави. — Сьогодні мало не дійшло до бійки біля костелу. Держава не сміє вирішувати такі речі. Подруга була вагітна дитиною з кількома важкими вадами. Лікар сказав, що гуманніше для них зробити аборт. Це важке рішення, але часом інакше не можна.

Переривати вагітність дозволять лише у випадках зґвалтування, інцесту чи в разі загрози життю матері. У Польщі щороку позбавляються плода через його серйозні вади майже 1100 жінок. Закони про аборти й до цього тут були одними з найсуворіших у Європі. За приблизними оцінками, 100 тис. полячок щороку виїжджають за кордон, щоб перервати вагітність.

Критики католицької церкви стверджують, що вона має завеликий вплив на урядову політику в Польщі. Нещодавні опитування свідчать, що більшість поляків проти посилення обмежень на аборти.

Зараз ви читаєте новину «Заборонили аборти, навіть коли дитина має несумісні з життям вади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути