вівторок, 06 липня 2010 00:17

За Коморовського голосувала молодь з вищою освітою

Автор: фото з сайта www.wyborcza.pl.
  4 липня кандидат у президенти Польщі Ярослав Качинський разом із донькою загиблого брата 30-річною Мартою та її дітьми йдуть голосувати на виборчу дільницю у Головній школі поліції у Варшаві
4 липня кандидат у президенти Польщі Ярослав Качинський разом із донькою загиблого брата 30-річною Мартою та її дітьми йдуть голосувати на виборчу дільницю у Головній школі поліції у Варшаві

4 липня у Польщі відбувся другий тур дострокових президентських  виборів. На ранок понеділка комісії обробили 95,01% бюлетенів. За їх результатами, лідирує Броніслав Коморовський, 58 років. Він здобув 52,63% голосів. У 60-річного Ярослава Качинського — 47,4%.

Коморовського підтримали у дев"яти провінціях, Качинського — у семи. За брата загиблого президента Польщі голосували переважно поляки на сході країни. Він визнав свою поразку і привітав конкурента з перемогою.

За Коморовського була молодь — люди 18–35-річного віку: студенти, інтелігенція, вчені. За даними соцопитувань, більшість його виборців мають вищу освіту. Найбільше їм сподобалися слова спікера: "Польща — це частина Євросоюзу, а не США".

— Коморовський зробив інтелігенції хорошу пропозицію — пенсії, стипендії, допомога на дітей, освітні гранти. Обіцяв виділити гроші на дослідження суперечливих історичних фактів — Катині, Волинської різанини. Качинського ж підтримували  пенсіонери. Не раз чув у громадському транспорті щось на зразок: "От буде смішно, якщо переможе Качинський", — розповідає "ГПУ" 19-річний Віталій із міста Бєльсько-Бяла.

Перший тур президентських виборів відбувся 20 червня. У ньому взяли участь 10 кандидатів. До другого туру вийшли спікер парламенту, лідер партії "Громадянська платформа" Броніслав Коморовський і лідер партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський.

Тандем Туск–Коморовський не буде адвокатом України

— Для Януковича та нової української влади це дуже хороший варіант. Тандем Туск–Коморовський не буде адвокатом України в питаннях вступу до НАТО та ЄС, як це було за Качинського, — каже "ГПУ" Вадим Карасьов, 54 роки, директор Інституту глобальних стратегій. — Думаю, посилиться співпраця у трикутнику Польща–Україна–Росія. Між державами порушуватиметься менше ідеологічних, історичних питань. Буде більше економічних. Качинський зберігав би стару проатлантичну позицію у відносинах з Україною.

— Очікувати різких змін — негативних чи позитивних — у відносинах з Україною немає жодних підстав. Якщо ми будемо правильно будувати нашу політику і зміцнювати міждержавні зв"язки, зможемо спиратися на Польщу. За останні роки вона стала впливовою країною у ЄС. Слово Польщі важить багато, — наголошує Галина Яворська, експерт Національного інституту проблем міжнародної безпеки.

Зараз ви читаєте новину «За Коморовського голосувала молодь з вищою освітою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути