четвер, 04 червня 2020 00:45

За добу в місті розграбували 30 магазинів

Автор: REUTERS
  Спецпризначенці затримують протестувальника поблизу парку Лафаєт у Вашингтоні
Спецпризначенці затримують протестувальника поблизу парку Лафаєт у Вашингтоні

У США тривають протести й погроми після смерті афроамериканця 46-річного Джорджа Флойда в Міннеаполісі. Він загинув під час затримання поліцією 25 травня.

Чоловіка підозрювали в тому, що намагався розплатитися фальшивою банкнотою $20. На записах видно, що поліції не опирався. Офіцер ­надів на нього наручники й повалив на землю. Стояв коліном на шиї Флойда 7 хв. Чоловік казав, що не може дихати. Потім знепритомнів. Поліцейські викликали "швидку", але в лікарні Джордж помер. Він працював охоронцем у барі. Під час карантину залишився без роботи.

— Джордж часто бував у нас, — розповідає власник магазину Майк Абумаялех. — Привітний, ніколи не мав з ним проблем. Але того дня працював підліток. Він діяв за протоколом. Попросив Джорджа повернути куплені цигарки, той відмовився. Здався продавцеві п'яним.

Чотирьох офіцерів, які арештовували Флойда, звільнили. Їх судитимуть. У Міннеаполісі на вулиці вийшли протестувальники. Кидали каміння й пляшки в поліцейські відділки. Згодом почалися масові погроми й мародерство. До акції долучилися Нью-Йорк, Вашингтон, Лос-Анджелес, Бостон, Детройт й інші міста.

За першу добу в Міннеаполісі й сусідньому Сент-Полі розграбували понад 30 магазинів. Багато будівель підпалили. Увірвалися у відділок, де працювали офіцери, які затримували Флойда. Поліція ­визнала, що втратила контроль над ­ситуацією. У місто ввели національну ­гвардію.

— Розграбували найдорожчі магазини, — каже журналістка Мелінда Райс із Нью-Йорка. — Виносять все — ­іграшки, взуття, харчі, техніку. Деякі компанії намагалися найняти охорону, але треба відстрілюватися. А на це ніхто зараз не піде. Поліція марно намагається щось зробити. Мародери надто агресивні. Чоловікова компанія відправила охоронців додому. Бояться за їхні життя. Дуже боляче, що мирний протест через убивство обернувся такими огидними речами.

Від початку заворушень загинули п'ятеро людей. У Далласі мародери забили камінням власника магазину, який не давав їм зайти. У Сент-Луїсі поранили чотирьох поліцейських. У Лас-Вегасі поліцейському вистрелили в голову. Він у критичному стані.

У країні затримали понад 4 тисячі людей. У Нью-Йорку в другу ніч протестів затримали понад 200 осіб. Відвозили до відділків автобусами. Президент Дональд Трамп сказав, що за участь у підпалі будівель і мародерстві їм загрожує до 10 років в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «За добу в місті розграбували 30 магазинів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути