понеділок, 19 червня 2006 18:33

За 135 мільйонів доларів продали картину Густава Клімта

Автор: фото: reuters/Chris Pizzelo
  Марії Альтман було 9 років, коли померла її тітка Адель (на портреті)
Марії Альтман було 9 років, коли померла її тітка Адель (на портреті)

Американський мільярдер, власник парфумерної компанії Рональд Лаудер на аукціоні віддав $135 млн за картину художника Густава Клімта "Золота Адель". Її називають австрійською "Моною Лізою". Це найбільша ціна за будь-яку картину в історії. Портрет своєї тітки Адель Блох-Бауер продала її племінниця, 90-річна американка австрійського походження Марія Альтман.

Клімт створив "Золоту Адель" і ще чотири портрети Адель Блох-Бауер на початку минулого століття в Австрії. Робота над кожним з них тривала близько трьох років. Адель Блох-Бауер, яка позувала йому, була дружиною цукрового магната Фердінанда Блох-Бауера. Подейкували, що у неї з художником був роман. Марія Альтман пам"ятає, як запитувала про ці чутки свою матір, рідну сестру Аделі:

— Мама розлютилася: "Як ти смієш таке казати? Це була інтелектуальна дружба".

Однак сама Марія Альтман вважає, що між її тіткою і художником таки був роман.

1925 року Адель померла від менінгіту, а 1938-го, коли Австрію захопили нацистські війська, її чоловік утік за кордон. Картини дісталися окупантам. Потім вони опинилися в австрійському музеї — так у своєму заповіті написала Адель Блох-Бауер.

Полотна належали Національному музеєві Австрії, поки про них не згадала племінниця Аделі Марія Альтман. Про те, де знаходяться картини, вона дізналася з журналістського репортажу, і вирішила повернути їх собі. Сім років жінка судилася з урядом Австрії і врешті-решт виграла. Урядовці навіть намагалися зібрати гроші з населення країни, аби викупити твори мистецтва й залишити їх у музеї. Проте сума у $300 млн виявилася надто високою.

Що робити з чотирма іншими полотнами, Альтман ще не вирішила

Марія Альтман отримала п"ять картин Клімта. Вона вивісила їх у музеї Лос-Анджелеса і вагалася — продати шедеври чи подарувати якомусь музеєві. І от за першу картину вона дістала рекордну суму. Рональд Лаудер розмістив "Золоту Адель" у своїй галереї в центрі Нью-Йорка. Що робити з чотирма іншими полотнами, Альтман ще не вирішила.

Після Клімта найдорожчий — Ван Гог

До полотна Густава Клімта на найпрестижніших аукціонах світу Крісті і Сотбіс за рекордні ціни були куплені такі картини:

"Хлопчик із люлькою" Пабло Пікассо продали 2004 року за $104 млн,

"Дора Маар із кішкою" Пабло Пікассо продали 2006 року за $95,2 млн,

"Портрет доктора Гаше" Вінсента Ван Гога продали 1990 року за $82,5 млн,

"Бал у Мулен де ла Галет" Огюста Ренуара продали 1990 року за $78,1 млн,

"Побиття немовлят" Пітера Пауля Рубенса продали 2002 року за $76,7 млн.

З урахуванням інфляції сьогодні другою найдорожчою картиною у світі після полотна Клімта є "Портрет доктора Гаше" Вінсента Ван-Гога. Нині він би коштував щонайменше $116,79 мільйонів.

Зараз ви читаєте новину «За 135 мільйонів доларів продали картину Густава Клімта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути