Ексклюзиви
середа, 25 травня 2011 09:56

Вулканічний попіл долетить у четвер до Франції

Автор: фото: REUTERS/Olafur Sigur
  Літак пролітає повз стовп диму від вулкана Ґрімсвотн у Південно-Східній Ісландії 21 травня. У понеділок авіакомпанії почали закривати рейси до Великої Британії, коли хмари попелу досягли її повітряного простору. Скасували більше 250 рейсів
Літак пролітає повз стовп диму від вулкана Ґрімсвотн у Південно-Східній Ісландії 21 травня. У понеділок авіакомпанії почали закривати рейси до Великої Британії, коли хмари попелу досягли її повітряного простору. Скасували більше 250 рейсів

21 травня в Ісландії прокинувся вулкан Ґрімсвотн заввишки майже 1 км. Він найактивніший в острівній державі. Розташований під безлюдним льодовиком Ватнайокютль на південному сході острова. Від потужних поштовхів попіл і камінці здіймалися на 20 км угору.

— Виверження доволі потужне. Сподіваюся, не матимемо стільки проблем, як торік (минулої весни в Ісландії прокинувся вулкан Ейяф'ятлайокютль. — "ГПУ"), — коментує місцевий геолог Хйорлейфур Івеінбйорнссон.

У неділю в країні скасували всі внутрішні рейси. Попіл укрив найближчу територію. Поліція запевняє, що небезпеки немає. Людей не евакуйовують.

— У нас подавали обід, — говорить менеджер готелю "Нупар" Сітрум Капітола. — Раптом хтось із пожильців скрикнув. За вікном літали великі клапті попелу. Вони плавно опускалися на землю навколо готелю. Вдалині над горами здійнялася хмара диму. Відпочивальники не роз'їхалися. Погано тільки тим, хто має проблеми з легенями.

У понеділок увечері американський президент Барак Обама терміново вилетів з Ірландії до Лондона. Цього тижня він здійснює європейське турне. Політ перенесли на півдоби раніше, бо повідомили, що через вулканічний попіл закривають повітряний простір.

У вівторок уранці на півночі Британії скасували десятки авіарейсів.

— За все відповідають туристичні фірми. Пасажирам, які ще не встигли вилетіти в Ісландію, можуть віддати гроші за квитки. Британцям, котрі за кордоном і не можуть повернутися, оплачуватимуть житло і харчування, — коментує британець Боб Аткінсон.

Фахівці попереджають, що вулканічний попіл дістанеться Франції та Іспанії в четвер. Припускають, виверження триватиме кілька днів. Востаннє Ґрімсвотн прокидався 2004-го. Тоді викид був не надто потужний. Такого, як тепер, не бачили майже 100 років.

21 березня 2010-го після 200 років сну прокинувся вулкан Ейяф'ятлайокютль. Тоді евакуювали сотні жителів. У країні оголосили надзвичайний стан. Через вулканічний попіл не працювали майже всі аеропорти Північної й Центральної Європи.

 

Авіакомпанії мають відшкодувати пасажирам до 600 євро, якщо їхній політ скасували чи дуже затримали. Такі правила ЄС. Це лише за умови "надзвичайних обставин, яких не вдалося уникнути".

Доки не подадуть до літака, пасажири отримують їжу, прохолодні напої й житло — все коштом авіакомпанії.

 

Зараз ви читаєте новину «Вулканічний попіл долетить у четвер до Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути