четвер, 19 жовтня 2006 18:40

Вісімдесят білоруських школярів вчаться підпільно

Автор: фото: reuters/Vasily Fedosenko
  Гуманітарний ліцей Якуба Коласа у Мінську закрили чотири роки тому через розбіжності з освітнім курсом держави, але заклад продовжує працювати
Гуманітарний ліцей Якуба Коласа у Мінську закрили чотири роки тому через розбіжності з освітнім курсом держави, але заклад продовжує працювати

Гуманітарний ліцей Якуба Коласа в Білорусі закрили чотири роки тому. Батьки учнів і викладачі переконані, що через розбіжності з освітнім курсом держави. Проте заклад не перестав існувати. Викладачі навчають школярів, одним словом, у підпіллі — зустрічаються з ними на приватних квартирах, у старих офісних приміщеннях, які іноді вдається орендувати.

— Так і вчимося, — розповідає "ГПУ" 55-річний директор ліцею Володимир Колас. — Ставимо дошку, стільці та столи і проводимо уроки. Друзі й батьки дітей допомагають знайти приміщення. Вони ж і ремонтують кабінети, і прибирають їх. За таку підпільну діяльність мені загрожує до двох років ув"язнення.

Вчителі, учні та їхні батьки переконані, що ліцей ліквідували, бо його програма не вкладалася в рамки офіційної шкільної. Учні досі читають авторів, яких міністерство освіти Білорусі виключило з навчальних планів. Наприклад письменницю Інну Арсеньєву, що померла в еміграції. Дітей учать, що історія Білорусі починається значно раніше, ніж після Жовтневої революції, як розповідають по інших школах. Окрім того, усі уроки в ліцеї ведуть білоруською мовою. А це велика рідкість у країні. Хоча білоруська є офіційною мовою, навчання нею проводиться переважно в маленьких сільських школах. Тих, хто розмовляє білоруською, називають націоналістами.

Зараз у ліцеї навчаються близько 80 учнів 8–11 класів. З ними займаються 30 учителів, зокрема й з науковими ступенями. Їхніх імен Володимир Колас не хоче називати, щоб не накликати проблем. Також приховує, де саме проходять уроки.

— От зараз ми з вами говоримо, а нас точно прослуховують, — запевняє Володимир Георгійович кореспондента "ГПУ" по телефону.

Ліцей Якуба Коласа офіційно закрили "з метою оптимізації системи республіканських закладів освіти". Так сказано в указі міністерства освіти. Приміщення на вулиці Кірова, 21, вартістю 16 498 746 рублів передали в комунальну власність Мінська. Кілька років будівля пустувала, а нещодавно там розмістився суд Ленінського району білоруської столиці.

Ще два роки тому в державних і приватних навчальних закладах запровадили курс "Ідеологія білоруської держави". Створили також спеціальні комісії, які визначали професійну придатність викладачів. Після таких експертиз без роботи іноді залишаються кандидати наук.

Навчання у ліцеї Якуба Коласа починають у липні. Тоді учні їдуть до Польщі, де за підтримки тамтешніх інтелектуалів навчаються місяць. Потім,  після канікул, першого жовтня повертаються на заняття.

Після закриття ліцей уже випустив більш як сотню учнів. Майже всі вони стали студентами. Крім певних відмінностей у змісті уроків, учні ліцею отримують загальну базову освіту. Щоправда, атестата їм не видають. Проте після закінчення навчання учні можуть здати екзамени екстернатом і тоді вступити до ВНЗ.

— Приходять у міський чи районний відділ освіти, пишуть заяву: мовляв, учився сам, хочу отримати атестат про середню освіту, — розповідає Володимир Колас. — У звичайних школах діти складають по чотири іспити, а наші — чотирнадцять. І справляються блискуче. Молодці.

Скільки ще проіснує підпільний ліцей, Володимир Колас не знає. Розповідає, що кілька разів міліції вдавалося вистежити, де проходять уроки.

— Приходили міліціонери, сиділи на уроках, дивилися, — говорить Володимир Колас. — Але поки що залишили все як є.

Володимир Колас вже 16 років керує ліцеєм Якуба Коласа. Він одружений і має 29-річного сина Микиту. 54-річнаТетяна працює у державній установі. У якій саме, він не розповідає.

дружина
Зараз ви читаєте новину «Вісімдесят білоруських школярів вчаться підпільно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути