вівторок, 05 червня 2018 00:50

"Вони заслужать "революцію ножиць"

— Або я доб'юся справедливості, або пом­ру. Готовий до цього. Завжди захищатиму ім'я сина, — говорить Заза ­Саралідзе 2 червня.

За шість днів до того він організував мітинг під будівлею парламенту Грузії в столиці країни місті Тбілісі. Його сина 16-річного Давида вбили під час шкільної бійки 1 грудня торік. Люди вимагають провести об'єктивне розслідування та розпустити парламент.

— Учора ми були в генеральній прокуратурі. Перед нами зачинили двері, тому що генпрокурор Іраклій Шотадзе боїться почути запитання. Йому доведеться дати відповідь тут, перед очима тисячі людей, — каже під час мітингу представник Центру реформування правоохоронних структур Звіад Куправа.

Прокуратура приховує докази, фальсифікує результати експертизи поранень Давида Саралідзе. Не визнає, що в бійці застосували ножиці. Також не вживає заходів щодо вбивць і людей, які їх покривали. Поліція не затримала щонайменше ще двох винуватців бійки, вважають мітингувальники.

До акції приєднуються політичні партії, громадські діячі, неурядові організації та військові ветерани. Учасники тримають плакати з написами: "Разом на сторожі справедливості!", "Наступним можу бути і я!", "Ні кривавим розбіркам".

— Знаєте, до чого дійде? Я — художник, і говорю мовою символів: вони заслужать "революцію ножиць", — каже художник Гія Бугадзе. Критикує правлячу партію "Грузинська мрія".

Опозиційна партія "Європейська Грузія" пропонує парламенту створити тимчасову слідчу комісію. На мітингу їм не дозволяють виступити.

31 травня генеральний прокурор Іраклій Шотадзе йде з посади. Називає свою відставку політичною розправою.

Перед тим біля будівлі прокуратури відбувається мітинг.

— Ця система повинна бути зруйнована! Я не дозволю їм плювати мені в душу, — додає Заза Саралідзе. Натовп скандує "Вбивці!"

Мітингувальники вимагають відставки прем'єр-міністра ­Георгія Квірікашвілі. Він виходить до учасників протесту й намагається виступити. У нього летять пластикові пляшки. Натовп скандує "Іди!"

В ніч на 1 червня люди ставлять три намети під парламентом. Удень туди приходить президент Грузії Георгій Маргвелашвілі. Його донька та дружина брали участь у мітингах напередодні. Президент спілкується із Зазою Саралідзе.

Увечері суд виносить вирок двом обвинуваченим. Їх засуджують до 10,5 та дев'яти років.

1 грудня 2017 року у Тбілісі під час бійки отримали поранення двоє одинадцятикласників зі школи №51. 16-річний Леван Дадунашвілі помер дорогою в лікарню. Його ровесник Давид ­Саралідзе — наступного дня.

У нападі звинувачують двох учнів першої експериментальної школи Тбілісі. Їм поскаржився товариш-дев'ятикласник із 51-ї школи, що його ображають старші. Підлітки зустрілися у дворі будинків. Суперечка переросла в бійку. Смертельні поранення хлопець отримав від кількох учасників, стверджує сім'я Саралідзе.

Одного з підозрюваних арештували в день нападу, другий переховувався. Правоохоронці спіймали його 4 грудня. Того ж дня за рішенням суду обох узяли під варту. Також затримали трьох дорослих — вони покривали втікача. Батько одного учасника бійки працював у прокуратурі. Він подав у відставку. Всього до випадку причетні майже 20 неповнолітніх, припускають правоохоронці.

— Це класичне продовження традиції свавілля і несправедливості, що процвітають у Грузії з 1990-х, — каже представник грузинського Центру з прав людини Алеко Цкітішвілі.

— Коли до злочину причетні правоохоронці, прокуратура, представник впливової групи, справа завжди є проблемною. Прокуратура не є незалежною.

— Тільки дострокові парламентські вибори зможуть розрядити обстановку. Влада помиляється, якщо очікує, що протест поступово згасне, — говорить представник "Європейської Грузії" Гіга Бокерія.

Зараз ви читаєте новину «"Вони заслужать "революцію ножиць"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути