пʼятниця, 08 червня 2018 06:30

Водорості їдять з ірисками

— Мій батько збирав водорості. Мій дядько збирав. Навіть моя прабабуся — одноока вдова — вживала їх. Їсти більше було нічого, — говорить Стівен Макалістер із Північної Ірландії.

Щоранку о 4:00 з травня по вересень він одягає водонепроникний комбінезон і прямує до моря. 3 год. збирає на скелястому узбережжі червоні водорості з назвою дулсе. Вони входять у щоденний раціон ірландців протягом останнього тисячоліття. Допомогли людям вижити під час Великого ірландського голоду 1845–1849 років. Тоді сходи картоплі загинули через грибок.

Ірландські закони з VII–VIII ст. зобов'язували господарів пригощати подорожніх водоростями. Дулсе цінували за їхній смак та поживність, високий вміст рослинного білка. За врожай водоростей можна було виміняти трьох корів, розповідають історики.

1840 року картопля не вродила. Люди переселялися на узбережжя й збирали водорості. Їх варили, перетирали в пюре або сушили на сонці. Так виходили солоні хлібці.

У ХХ ст. більшість ірландців повернулася до вживання водоростей.

— Дулсе — втілення ірландської їжі, — каже Макалістер. — Вони підтримували нас у роки найбільших злиднів. Але від них довго відмовлялися. Вважали харчем селян.

Чоловік ховає урожай у карстовій печері біля берега. Повертається додому, переодягається. На дерев'яній дощечці при дорозі виводить "Свіжі дулсе".

— У наші дні все більше людей збирають і продають водорості. Їх вистачає для всіх. Ніхто не голодує, — додає.

Дулсе продають на базарах та в магазинах. Подають у деяких ресторанах і пабах.

Вони стали елементом здорового харчування не тільки в Ірландії, а й за кордоном. Англійський шеф-кухар та ресторатор Джеймі Олівер називає їх "найбільш поживним овочем у світі". Завдяки їм позбавився близько 12 кг зайвої ваги.

Ірландське подружжя Елісон і Віл Абертні п'ять років готують вершкове масло з водоростями та морською сіллю на своїй овечій фермі. Постачають в місцеві ресторани. Один із них, "Товста Качка" має три "мішленівські зірки" (найвища кулінарна нагорода, яку отримують кухарі чи ресторани. — ГПУ). За це удостоїлись зустрічі з королівською родиною.

— Коли їси водорості дулсе сирими — ніби куштуєш океан. Спочатку вони солодкі на смак. Що довше жуєш, то солонішими стають. Якщо обсмажити, взагалі нагадують бекон, — розповідає Кріс Феарон, шеф-кухар одного з ресторанів у Белфасті.

У місті Баллікасл на півночі Ірландії кожного серпня з 1606 року проводять ярмарок до завершення літа. Родини з усієї країни з'їжджаються на святкування. Водорості їдять разом з ірисками "Жовтий чоловічок". Солодкий смак цукерок контрастує з солоністю рослини.

Дулсе мають антибактеріальні, протизапальні властивості.

— Коли мені ставало зле, мама варила з ірландського моху, дулсе та інших водоростей лікувальний напій. При шкірних захворюваннях цей настій використовували для ванн, — пригадує ірландець Ліам Макбрайд.

На початку ХХ ст. в Ірландії було 300 водоростевих бань. Зараз лишилося дві. Одну з них Макбрайд відкрив 2016-го.

Зараз ви читаєте новину «Водорості їдять з ірисками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути