Ексклюзиви
четвер, 21 серпня 2008 20:09

"Війна із Грузією вигідна генералам і чиновникам"

  Олег Козловський: ”Україна — не Грузія і за розміром, і за розташуванням, і за військовим потенціалом”
Олег Козловський: ”Україна — не Грузія і за розміром, і за розташуванням, і за військовим потенціалом”

Координатор всеросійського молодіжного руху "Оборона" Олег Козловський, 24 роки, вважає, що російському суспільству слід зробити висновки з політики, якої Володимир Путін дотримувався протягом останніх років.

Як відреагувала російська політична опозиція на воєнний конфлікт із Грузією?

— 19 серпня лідери Союзу правих сил, Об"єднаного громадянського фронту, Російського народно-демократичного союзу й нашого руху підписали спільну заяву.

Оскільки питання складне, воно викликало палкі дискусії. Але в цілому ми вважаємо, що ця війна є поразкою для всіх сторін. Насамперед для народів — російського, грузинського і південноосетинського. Винуватими у цій війні є і російське, і грузинське керівництво. Вони готувалися до військових дій заздалегідь і провокували одне одного.

На наш погляд, для Росії наслідки конфлікту вкрай негативні. Факт, що було допущено надмірне застосування сили, підриває довіру до Росії з боку наших найближчих сусідів і загрожує міжнародною ізоляцією.

Була грубо порушена Конституція. Адже для участі військ у конфліктах за межами країни потрібна згода Ради Федерації. Її не було, навіть не запитували.

Міністр фінансів заявив, що з початку конфлікту відтік капіталу з країни склав 7 мільярдів доларів. Які можуть бути наслідки війни для економіки Росії?

— Боюся, що це тільки початок. Росія може опинитися в міжнародній ізоляції, яка поглиблюватиметься. Отже, іноземних інвестицій буде все менше. Із країни виводитимуть активи, гроші. Це не може не відбитися на економіці. Питання в тому, наскільки глибоко.

Кому в Росії ця війна вигідна?

— Виграли генерали. Виграли ті чиновники, що розподілятимуть кошти на відновлення Південної Осетії. Ми пам"ятаємо як свого часу "відновлювалася" Чечня. Певне, й тут будуть не менші махінації. Нагріють руки і фірми, які братимуть участь у будівельних підрядах.

Уже по московських кабінетах бігають люди з валізами грошей і "пробивають" договори на вигідні замовлення.

Що може зробити Кремль Києву аби помстися за підтримку Тбілісі?

— Арсенал можливих дій широкий. Насамперед, діятимуть зсередини. Наприклад, у Москві широко обговорюють питання: чи має Кремль зв"язки з Юлією Тимошенко? Чи ставитиме у президентській боротьбі в Україні ще на когось? Можливі й газові та нафтові "війни".

По московських кабінетах бігають люди з валізами грошей

Важко сказати, яку лінію оберуть у Кремлі — "м"який" шлях чи показово-демонстративне покарання України. Такі рішення приймають у нас надто вузьким колом осіб без публічного обговорення.

Чи можливий силовий варіант розвитку відносин між Росією та Україною?

— Не думаю, що наші лідери настільки втратили глузд, щоб воювати з Україною. Україна — не Грузія і за розміром, і за розташуванням, і за військовим потенціалом. Така війна може мати незворотні наслідки для обох країн, насамперед для Росії.

Сподіваюся, що до збройного конфлікту не дійде.

Зараз ви читаєте новину «"Війна із Грузією вигідна генералам і чиновникам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути