Ексклюзиви
вівторок, 22 лютого 2011 07:00

Від спеки на узбережжі загинули 107 гринд

Автор: фото: REUTERS
  Мертві гринди лежать на узбережжі острова Стюарт у Новій Зеландії
Мертві гринди лежать на узбережжі острова Стюарт у Новій Зеландії

На південне узбережжя Нової Зеландії викинулися 107 гринд. Трупи ссавців із різновиду китів на пляжах острова Стюарт знайшли 20 лютого. Частина тварин перегрілася на сонці, решту природоохоронці вирішили приспати.

— Довго вагалися перед тим, як приспати 48 китів, — каже представник організації захисту довкілля. — Але в нас не було вибору. Щоб перетягти їх назад у море, витратили б не менше 12 годин. За цей час більшість усе одно померла б — або від спеки, або від того, що їх тягнуть. До того ж ми не могли ризикувати життям рятувальників і волонтерів. Того дня в затоці Мейсон-Бей дуже штормило.

Гринди масово викинулися на берег також на півдні Нової Зеландії два тижні тому. Неподалік курортного містечка Нельсон виявили 82 кита. Екологи намагалися врятувати тварин. Серед тих китів, які знову опинилися у воді, вижили одиниці.

Припускають, що гринди викидаються з води через хибне орієнтування в просторі. Китів вважають соціальними тваринами. Вони тримаються своєї групи. Усі пливуть за вожаком. Якщо він викидається на берег, випливають за ним на сушу.

Гринди сягають до 9 м завдовжки. Дорослі особини можуть важити до кількох тонн. Основний раціон китів становлять молюски і планктон.

Зараз ви читаєте новину «Від спеки на узбережжі загинули 107 гринд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути