середа, 21 квітня 2010 03:31

Ветерани виступили проти плакатів Сталіна

Від вівторка на вулицях Москви вивішують портрети Йосипа Сталіна. За рішенням міської ради, їх усього має бути 10. Роблять це у рамках підготовки до 65-ї річниці Перемоги у Другій світовій війні.

Дев"ятеро ветеранів війни склали й відіслали колективного листа московському меру Юрієві Лужкову. Вважають, плакати з генералісимусом слід прибрати з вулиць міста.

— Московська мерія до 65-ї річниці Перемоги хоче "прикрасити" місто Сталіним. Вважаємо цю ідею блюзнірською. Роль Сталіна — не Перемога, а немислимі, ні з чим не співмірні масштаби втрат. Це образа для народу, який здобув Перемогу. Рішення ображає країну, підриває престиж Росії. Неприпустимо вивішувати в День Перемоги портрети ката і вбивці, — пишуть ветерани мерові столиці Росії.

Роль Сталіна — ні з чим не співмірні масштаби втрат

Лист підписали двоє фронтовиків — Ольга Косорєз і капітан морської піхоти Марк Рафалов. Окрім них — учасники війни, кінодраматург Яків Костюковський і Лев Нетто, Олена Літвейко-Белякова та інваліди війни Володимир Кантовський, Юрій Сагалович, Марк Нейфельд і Семен Маршак.

Про наміри розмістити плакати зі Сталіним московська влада повідомила в лютому. Правозахисні організації "Московська Гельсинська спілка", "Меморіал", рух "За права людини" вважають, що влада таким чином виправдовує терор 1930-х.

Юрій Лужков заявив, що плакати не прославляють Сталіна, а відображають історичну правду.

Зараз ви читаєте новину «Ветерани виступили проти плакатів Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути