вівторок, 12 березня 2013 05:45

Венесуелу очікує криза

Президент Венесуели Уґо Чавес керував країною з 1998 року. Його запам'ятали за соціальні реформи, розвиток безкоштовної медицини, репресії політичних опонентів та напружені відносини зі США. Що буде з Венесуелою після смерті президента, розповідає редактор інтернет-журналу "Ліва" 34-річний Андрій Манчук:

— На країну чекає політична криза. Права опозиція спробує використати смерть Чавеса в боротьбі за владу. Їх підтримуватиме Вашингтон. Та в опозиції мало шансів перемогти на виборах. Тому через вуличні акції розхитуватиме ситуацію. Але "чавісти" готові піти на потужну вуличну мобілізацію своїх прихильників із бідних кварталів. Якщо "чавісти" збережуть внутрішню єдність свого строкатого руху, то матимуть шанси втримати владу.

Хто стане наступником Чавеса?

— Скоріш за все, нинішній виконувач обов'язків глави держави Ніколас Мадуро. Він один із найсильніших у чавістському рухові. Його дружина Сілія Флорес також впливовий політик — перша жінка-спікер національного парламенту. Мадуро також був спікером і міністром зовнішніх справ. Чавес йому довіряв. Тому офіційно представив як свого наступника і закликав голосувати за нього. Прихильники Чавеса підтримають його попри те, що серед впливових "чавістів", особливо у війську, є політичні конкуренти Мадуро. Наступнику бракує харизми Уґо.

Венесуела піде на зближення зі США?

— Навряд. Мадуро був найбільшим після Чавеса критиком США у венесуельському уряді. Він відкрито звинувачує Штати у змові з метою вбивства Чавеса і вислав із країни одного з американських дипломатів.

Як розвиватимуться відносини між Венесуелою та Україною?

— За Чавеса ці відносини були на нульовому рівні. Уряди за часів Кучми, Ющенка та Януковича не мали бажання дратувати США контактами з критиком політики Вашингтона. 2010-го Чавес завітав до нашої країни проїздом із Москви та Мінська. Заїхати в Україну його попросив білоруський президент Олександр Лукашенко, який мав конфлікт із Путіним і хотів прокласти шлях венесуельській нафті до Білорусі морським шляхом через Україну. На екскурсійному візиті все й закінчилось.

2010 року Чавес і Янукович домовлялися, що Україна видобуватиме газ у Венесуелі. Можливо втілити ці домовленості?

— Такими заявами Янукович хотів отримати бали в енергетичній грі з Москвою, але віз і нині там. Співробітництво України з Венесуелою лишається маревом.

Зараз ви читаєте новину «Венесуелу очікує криза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути