вівторок, 22 листопада 2016 06:10

Вазу за 32,5 мільйона гривень знайшли серед пилюки

Автор: ФОТО З САЙТА www.thesun.co.uk
  Китайську вазу за 10 шилінгів, сьогодні 6,5 тисячі гривень, купили в подарунок на антикварному ринку у Великій Британії. Експерти вважають, їй майже 300 років
Китайську вазу за 10 шилінгів, сьогодні 6,5 тисячі гривень, купили в подарунок на антикварному ринку у Великій Британії. Експерти вважають, їй майже 300 років

Подружжя з півночі Великої Британії продало китайську пор­целянову вазу за 1 млн фунтів стерлінгів — близько 32,5 млн грн. До цього в ній тримали непотріб. Лот з аукціону придбав громадянин Китаю 16 листопада.

Вазу 70 років тому купили на подарунок у лондонському антикварному магазині. Віддали менше ніж ­за 10 шилінгів — сьогодні майже 6,5 тис. грн. Власники передали її дітям у спадок.

— Знайшов вазу в поросі на полиці у гостьовій кімнаті, — розповідає 50-річний Джон Ексфорд, експерт британського аукціонного дому "Вуллі і Волліс" у Солсбері. Власники дому запросили його оцінити деякі реліквії. Планували продати цінні речі, щоб відновити будинок після повені.

— Ваза має висоту 10 сантиметрів. Її виготовили між 1723 і 1735 роками. Пофарбована в синій, зелений і білий кольори. На стінках зображені двоє крилатих драконів у польоті серед хмар, — додає Ексфорд. — Посудина є точною копією вази династії Мін XV століття. Її відновили за наказом імператорського палацу. Сьогодні такі речі в моді.

Три схожі вази виставлені в музеях на Далекому Сході. Одна перебуває в Музеї Вікторії й Альберта в Лондоні.

— Маю сумніви, чи продана ваза —справді імператорська порцеляна, — каже Марта Логвин, провідний науковий працівник відділу мистецтв Сходу Національного музею мистецтв ім. Ханенків. — Річ мила, якісна, проте не шедевр. Зображений дракон — крилатий, не китайський. Це могла бути гарна штучка, які китайці робили безліч на замовлення європейців. Вона стільки не коштує. Дорогі є рідкісні порцелянові предмети, виконані для китайських імператорських домів.

Порцеляну винайшли китайці. Вона викликала подив і заздрість. — У Китаї піднесла роль жінок. Бо саме вони розписували порцелянові вироби, отримували щедру винагороду. І через це ставали незалежніші.

Для оздоблення застосовували коштовні на той час матеріали. Кобальт, який дає синій колір, був вдвічі дорожчий за золото.

Підробити порцеляновий виріб буває так дорого, як купити звичайну посудину тієї доби. Простіше до звичайної вази не старше 60–30 років зробити фальшивий сертифікат. Він ніби підтверджуватиме її давній вік і мистецьку цінність.

Зараз ви читаєте новину «Вазу за 32,5 мільйона гривень знайшли серед пилюки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути