Ексклюзиви
неділя, 24 червня 2007 15:59

Ватикан видав 10 заповідей для водіїв

Уголос молитися за кермом і співати псалми закликає водіїв Римо-католицька церква. А також не вбивати, бути ввічливими, порядними і розважливими, чуйними та доброзичливими.

Ці та інші рекомендації увійшли до "Правил пастирської опіки на дорозі", які минулого тижня опублікував Ватикан. Водіям пояснюють, як повинен поводити себе за кермом справжній християнин.

— Молитви і псалми не відволікатимуть водія від дороги, — каже кардинал Ренато Мартіно. — Навпаки, пригортатимуть до людини Божу милість.

Поради водіям записали за взірцем біблійних десятьох заповідей. Проте на відміну від Божих настанов, які вмістилися на двох скрижалях, церковні рекомендації зайняли 36 сторінок.

У буклеті сказано, що водій не повинен сідати за кермо п"яним і навіть просто злим. Він зобов"язаний допомагати близьким тих, хто загинув в аварії, вибачати своїм кривдникам образи.

П"ята заповідь наголошує, що автомобіль не повинен бути ідолом, способом показати свою силу, могутність або провокувати до гріха. Кардинал Ренато Мартіно пояснює, коли саме автомобіль стає його розсадником:

— Тоді, коли в ньому творять гріх.

Католицькі священики занепокоєні, що кожного року в ДТП гине понад мільйон людей. У січні 2007-го Ватикан засудив ралі "Париж—Даккар". Гонку назвали "кривавою та безвідповідальною". Таку реакцію спричинила загибель 29-річного мотогонщика Елмера Саймонса. Загалом із 1979 року на ралі загинули 54 чоловіки — гонщики, журналісти і місцеві жителі.

У самому ж Ватикані проблем із ДТП немає. У цьому місті-державі всього тисяча автомобілів. Всюди діє обмеження швидкості до 30 км/год. Остання аварія там сталася півтора року тому. Постраждало лише авто порушника.

Зараз ви читаєте новину «Ватикан видав 10 заповідей для водіїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути