вівторок, 12 червня 2018 06:50

У Росії знищують документи в'язнів ГУЛАГу

У Росії щонайменше чотири роки знищують облікові картки колишніх в'язнів ГУЛАГу. У них записано, в які табори відправляли засудженого, чи він вижив. Документи мають зберігатися в архівах МВС. Про знищення карток повідомив російський Музей історії ГУЛАГу.

— Якщо в'язень помирав або гинув у таборі, його особову справу передавали на безстрокове зберігання. Якщо людину звільняли, справу знищували, але складали архівну картку. Там вказували прізвище, ім'я, по батькові, рік і місце народження, пересування в'язня між таборами і табірними пунктами, а також дату звільнення, — пояснює директор музею 35-річний Роман Романов.

Облікові картки колишніх в'язнів, які досягли 80-річного віку, знищують відповідно до міжвідомчого наказу від 12 лютого 2014-го. Його підписали голови російських МВС, Мін'юсту, Міноборони, ФСБ та інших служб. Про це дізнався російський дослідник Сергій Прудковський. Розшукував інформацію про одного з репресованих селян. Відправив запит до УМВС Магаданської області. Йому відповіли, що картку знищили.

У Росархіві повідомили, що всі документи про засуджених за радянських часів повинні пройти експертизу. Якщо папір визнають цінним, то ставлять на держоблік. Мають зберігати безстроково.

— Тут питання мотивації, чому картки знищують. У багатьох відомствах їх переводять в електронний вигляд. Це може бути просто адміністративно-господарське рішення. Але воно позбавляє нас можливості знати історію ­своєї країни і своїх родичів, — вважає Романов.

— В архівах є картки про репресованих українців і жителів України. Вони зберігалися за місцем ув'язнення. Деяку інформацію могли копіювати до бази даних інформаційного центру МВС РФ чи в базу російського "Меморіалу" (історико-дослідницька й правозахисна організація. Філії діють у низці країн колишнього СРСР. Досліджує й оприлюднює свідчення тоталітарного минулого Радянського Союзу. Також спостерігає за дотриманням прав людини в Росії та інших країнах. — ГПУ). Щоб забрати картки в Україну, потрібна домовленість на міжнародному рівні. Зараз це нереально, — вважає директор Архіву СБУ Андрій Когут, 37 років.

Зараз ви читаєте новину «У Росії знищують документи в'язнів ГУЛАГу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути