Ексклюзиви
пʼятниця, 03 червня 2011 07:30

В іспанських огірках знайшли кишкову паличку

Минулого тижня від епідемії кишкової палички в Німеччині померли 16 людей. Понад тисячу звернулися до медиків зі скаргами на діарею та біль у нирках. У Швеції госпіталізували 39 людей з подібними симптомами.

Випадки отруєнь зафіксували у Швейцарії, Данії, Нідерландах та Великій Британії. Лікарі припускають, що люди отруїлися огірками, імпортованими з Андалусії, півдня Іспанії. Росія, Австрія, Чехія, Нідерланди і Бельгія заборонили ввозити іспанські овочі.

— Останнім часом не купую огірків. Не беру також помідори і зелений салат. Полиці у супермаркетах, де зазвичай лежать огірки, порожні, — розповідає 21-річний Костянтин Райн із Берліна.

Працівники санітарно-епідеміологічного контролю Німеччини взяли пробу з кількох партій завезених огірків. Знайшли кишкову паличку. Після детальніших аналізів з'ясували, що це інший різновид, ніж той, що був у померлих.

— У хворих на кишкову інфекцію може розвинутися ниркова недостатність. Її важко вилікувати. У 10 відсотків людей можуть бути уражені нирки на все життя, — говорить Рон Катлер, британський мікробіолог.

Провідні іспанські постачальники огірків вимагатимуть від Євросоюзу компенсації через обмежений експорт. Кажуть, за тиждень втратили на експорті близько 200 млн євро. Міністр сільського господарства Іспанії Роса Агілар 31 травня у прямому ефірі з'їла огірок, щоб довести, що городина безпечна. Три роки поспіль Іспанія була найбільшим постачальником огірків у Європі.

Туристи отруюються алкоголем

У понеділок ввечері у московській лікарні померла 22-річна росіянка Марина Шевелєва. Кілька днів тому вона повернулася із турецького курорту Бодрум. Її госпіталізували із серйозним отруєнням метиловим спиртом. Раніше там померли ще двоє росіянок. Обидві отруїлися неякісним алкоголем.

У ніч на 27 травня місцева компанія організувала для приїжджих росіян екскурсію на яхті. За день були перші скарги. Туристів нудило, непритомніли. Лікарі поставили діагноз — отруєння неякісним алкоголем.

Яхта не мала ліцензії, щоб виходити в море. На ній було 70 людей, 19 з них отруїлися. Справу розслідують.

 

Зараз ви читаєте новину «В іспанських огірках знайшли кишкову паличку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути