понеділок, 10 серпня 2009 17:53

В Ірані француженку судять за шпигунство

Автор: фото: REUTERS Fars News
  Громадянка Франції Клотільда Рейс відповідає на запитання державного обвинувача під час судового засідання над опозиціонерами у Тегерані
Громадянка Франції Клотільда Рейс відповідає на запитання державного обвинувача під час судового засідання над опозиціонерами у Тегерані

В Ірані розпочався суд над учасниками опозиційних протестів, які тривають у країні другий місяць.

Обвинувачених більше сотні. Судять їх у будівлі в Тегерані. Вони сидять разом у м"яких кріслах у великій актовій залі. Одягнені однаково — у сірі тюремні уніформи. Правоохоронці перебувають поміж підсудними.

Серед обвинувачених в організації масових протестів — учителька іноземної мови 24-річна Клотільда Рейс із Франції. Її судять за шпигунство.

Клотільда приїхала до Ірану п"ять місяців тому. Викладала французьку мову в університеті південноіранського міста Ісфахан. 1 липня мала вилетіти додому до Парижа. Її заарештували в аеропорту.

На суді Клотільду звинуватили в тому, що вона фотографувала акції протесту на мобільний телефон і висилала знімки зі своєї інтернет-скриньки до Франції. Такі дії, за словами суддів, свідчать про її участь в антиурядовій діяльності та шпигунстві проти Ірану. Француженка визнала свою провину. На засіданні просила пробачення й помилування. За шпигунство в Ірані передбачається довгострокове ув"язнення або смертна кара.

У такому ж злочині звинуватили двох громадян Ірану: співробітницю французького посольства Назак Афшар та працівника посольства Великої Британії Хосейна Рассама. Їхні дії — відвідання демонстрацій, зустрічі з представниками опозиційних партій та написання звітів до посольств — визнали ворожими.

Лідери ЄС вимагають звільнення ув"язнених. Кажуть, співробітники посольств виконували свої прямі обов"язки. Наразі обговорюють можливість закриття всіх європейських диппредставництв у Тегерані.

На другий день після початку судового процесу провладні тегеранські газети вийшли із заголовками на перших сторінках: "Протестами керували в посольстві Великої Британії". Окрім посольств, Тегеран звинувачує в організації масових протестів британську раду, неурядовий британський освітній центр і соціальні інтернет-мережі ""Твіттер"" та ""Фейсбук"".

12 червня в Ірані обирали президента. Основними кандидатами на пост були чинний лідер 52-річний Махмуд Ахмадінежад та колишній прем"єр 67-річний Мір Хосейн Мусаві. Переможцем оголосили Ахмадінежада. Опозиція заявила: результати сфальсифіковано. У країні розпочалися масові мітинги. Учасники критикували жорстку міжнародну політику чинної влади, яка призвела до економічної ізоляції Ірану. У сутичках із поліцією загинули понад 30 людей, здебільшого молодь. 5 серпня Махмуд Ахмадінежад прийняв президентську присягу й пообіцяв покарати організаторів протестів.

Зараз ви читаєте новину «В Ірані француженку судять за шпигунство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути