середа, 30 липня 2008 18:12

У гаїтян вселяються боги

Автор: фото: reuters/eduardo munoz
  Гаїтяни готуються до магічного ритуалу вуду. Вони вірять, що за допомогою молитов і танців змушують богів підкорятися
Гаїтяни готуються до магічного ритуалу вуду. Вони вірять, що за допомогою молитов і танців змушують богів підкорятися

Жителі острова Гаїті у Карибському морі — послідовники давньоафриканського культу вуду. Під час ритуалів вони входять у транс, щоб у них могли вселитися боги. У тілі людини бог стає добрим і готовим прийти на допомогу.

Ритуали вуду починають із танців. На підлозі креслять культові знаки, жінки в білих спідницях і хустках танцюють. Під час ритуалу звучать барабани. Танцівники рухаються під їхній бій. За 10–15 хв люди входять у транс, іноді непритомніють. Вважають, що в цей час у них може вселитися будь-хто з понад тисячі богів пантеону вуду.

Людина, в яку вселяється бог Легба, тимчасово втрачає здатність нормально ходити. Вважають, що Легба — кульгавий. Бог Дамбаллах любить воду. Людина, якою він оволодіє, біжить до річки або шукає ємності з водою. А бог Геде любить ром. Людина, одержима Геде, може за кілька секунд випити пляшку рому.

Під час ритуалу богам обов"язково приносять жертву. Найчастіше, вбивають півня. Йому відрубують голову, кладуть у накреслене на підлозі коло і посипають борошном. Отримавши жертву, боги здійснюють бажання віруючих.

Культ вуду — офіційна релігія 8-мільйонного Гаїті. У XVI–XVII ст. європейці завезли на острів африканських рабів. Вони сповідали вуду. Згодом культ витіснив вірування місцевого населення. Послідовники культу вірять, що долю людини можна змінити за допомогою ритуалів і молитов. Заради помсти шиють ляльки з волосся, нігтів або одягу ворога. Ляльку закопують у землю або встромлюють у неї голки. Від цього жертва починає хворіти.

Зараз ви читаєте новину «У гаїтян вселяються боги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути