середа, 07 лютого 2007 16:27

У Європейському Союзі заборонять курити

67-річний Маркос Кіпріайну, комісар Європейського Союзу з питань охорони здоров"я, раніше викурював три пачки цигарок щодня. Тепер він закликає заборонити паління у громадських закладах у всіх 27 країнах-членах ЄС.

Свою пропозицію Кіпріайну озвучив після того, як таку заборону запровадили у Франції. Єврокомісар повідомив, що, за результатами опитувань, 80% європейців підтримують цю ідею. Її можуть втілити в життя уже через два роки.

У Франції не можна курити в громадських місцях уже тиждень. Насамперед правило поширюється на аеропорти, залізничні станції, лікарні, школи, магазини, офіси, приватні бари та ресторани. Порушники платитимуть 68 євро штрафу.

Боротьба з курінням у цій країні триває вже кілька років. Тут заборонена реклама тютюнової продукції. А виробники цигарок платять значно більші податки, ніж представники інших видів бізнесу. Через заборону, щоправда, процвітає чорний ринок. Часто можна знайти цигарки, привезені навіть з України.

Хоча більшість французів підтримують новий закон, його противники скаржаться на обмеження своїх свобод. Мовляв, держава не має права поводитися з громадянами як із дітьми і забороняти робити те, що їм хочеться, навіть у їхніх власних закладах. Окрім того, побороти наслідки пасивного куріння влада все одно не зможе. Ніхто не контролюватиме, наприклад, чи курять батьки вдома в присутності дітей.

За останні два роки палити на робочих місцях, у барах та ресторанах заборонили вже п"ять країн-членів ЄС. Окрім Франції, це зробили Швеція, Ірландія, Іспанія та Італія. Опитування жителів цих країн показали, що більшість із них, включаючи активних курців, підтримують заборону. З літа наступного року відповідний закон вступить у силу й у Великій Британії.

Незважаючи на нові правила та штрафи, у деяких країнах курців не поменшало, як обіцяла влада. В Італії, наприклад, 2006-го виробники цигарок продали на мільйон тонн своєї продукції більше, ніж за рік до того.

Зараз ви читаєте новину «У Європейському Союзі заборонять курити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути