Ексклюзиви
пʼятниця, 22 грудня 2017 05:25

Українцям час готуватися до 4G

Автор: ФОТО надане компанією ”Київстар”
  Аби користуватися новим стандартом зв’язку у майбутньому, вам потрібна SIM-карта нового покоління — USIM
Аби користуватися новим стандартом зв’язку у майбутньому, вам потрібна SIM-карта нового покоління — USIM

У Європі мобільний інтернет четвертого покоління (4G/LTE) вперше з'явився вісім років тому. У Швеції та Норвегії 4G працює з 2009-го, у Польщі — з 2010-го, в Угорщині та Молдові — з 2012-го. Українські оператори готуються до його запуску. У січні 2018 року має відбутися перший тендер, що дасть старт 4G і в нас.

4G — це сучасний стандарт передачі даних із більшою швидкістю, стабільним з'єднанням і здатністю обслуговувати одразу удесятеро більше користувачів, ніж це можливо у 3G-мережі. Вести онлайн-трансляції з велелюдних місць у високій якості і без затримок, завантажувати й надсилати великі файли, швидко завантажувати відео для перегляду у високій якості, встановлювати додатки за лічені секунди на смартфон — стане максимально просто.

Національна комісія регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) у жовтні почала підготовку до 4G-тендера на частоти в діапазоні 2600 МГц. Після цього має відбутися тендер на частоти 1800 МГц. Якщо останній діапазон вважають найкращим для запуску 4G (він підтримується більшістю смартфонів, добре підходить для покриття великих міст за співвідношенням ємності мережі й дальності роботи базових станцій, у ньому працює половина 4G-мереж світу), то частоти в діапазоні 2600 МГц використовують для покращення якості покриття у великих містах. Саме тому після запуску 4G-мережі на частотах у діапазоні 2600 МГц переваги нового стандарту зв'язку відчують спочатку у великих містах. Лише після отримання мобільними операторами ліцензій на частоти у діапазоні 1800 МГц розпочнеться повноцінний запуск мережі в Україні.

Ще в жовтні у "Київстарі" повідомили, що обладнання оператора на 100% готове до роботи в стандарті 4G на частотах 1800 МГц. Якщо розвивати нову технологію саме на них — низка міст України можуть отримати 4G-зв'язок усього за кілька місяців після тендера. "Ми модернізували обладнання по всій країні за півтора року, щоб забезпечити кожному українцеві доступ до нових технологій", — прокоментував новину про готовність мережі Петро Чернишов, президент "Київстару". Експерти мобільного оператора неодноразово наголошували, що у випадку прийняття технологічної нейтральності в діапазоні 1800 МГц, для швидкого запуску мережі LTE знадобиться всього кілька місяців.

Якщо ви вже чекаєте на появу 4G у вашому місті — перевірте спочатку, чи готові ви. І мова не лише про смартфон, що підтримує цей стандарт. Аби користуватися новим стандартом зв'язку у майбутньому, вам потрібна SIM-карта нового покоління — USIM. Вона не відрізняється від звичайної ні формою, ні розміром, але підтримує стандарт 4G.

Щоб перевірити, чи підтримує саме ваша SIM-карта стандарт зв'язку 4G, у "Київстар" створили прості телефонні коди — наберіть *245*4# і виклик. Аби перевірити телефон — *245*5#. Замінити свою карту на карту нового зразка можна безкоштовно у фірмових магазинах "Київстару".

У деяких моделях смартфонів із двома SIM-картами лише перший слот "вміє" працювати з мережами останнього покоління. Щоб дізнатися, чи є таке обмеження, потрібно звернути увагу на маркування слотів на мобільному пристрої і, якщо треба, переставити SIM-карту у відповідний.

Зараз ви читаєте новину «Українцям час готуватися до 4G». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути