середа, 12 грудня 2012 07:30

Уго Чавес призначив наступником колишнього водія автобуса

Автор: фото: reuters
  Президент Венесуели Уго Чавес тримає меча національного героя Симона Болівара на церемонії присяги нового міністра оборони Альфредо Молеро 10 грудня
Президент Венесуели Уго Чавес тримає меча національного героя Симона Болівара на церемонії присяги нового міністра оборони Альфредо Молеро 10 грудня

Президент Венесуели 58-річний Уго Чавес уперше за майже 14 років правління назвав ім'я наступника. Ним став віце-президент Ніколас Мадуро. Таку заяву зробив у суботу пізно ввечері, напередодні четвертої операції з лікування раку.

— Існують ризики. Хто ж це заперечує? Сподіваюся, найближчим часом будуть хороші новини. З Божою поміччю, ми вийдемо переможцями, — сказав Чавес.

50-річний Мадуро сидів поруч.

— Прошу вас від щирого серця, оберіть Мадуро. Він один із молодих лідерів, який у разі чого зможе продовжити те, що почав я. У нього тверда рука й серце людини з народу, — говорить президент.

У неділю Чавес вилетів у столицю Куби Гавану на лікування.

— Це сумний для всіх нас день. Ми маємо бути сильні, повинні вірити. Тим, хто любить Чавеса, слід робити те, що він каже. Наш моральний обов'язок дотримуватися його вказівок, — коментує спікер парламенту Діосдадо Кабелло.

У неділю в центрі столиці Каракас зібралися сотні прихильників Чавеса. Люди тримали його портрети, дехто плакав.

— Я дуже хвилююся. Ми не знаємо, що станеться, але я вірю: революція продовжуватиметься, хоч би як було, — каже місцевий будівельник Леонардо Чірінос.

За конституцією Венесуели, Мадуро на час відсутності президента автоматично виконує обов'язки глави держави. Якщо ж президент помре, то в 30-денний термін мають  відбутися нові вибори.

У липні цього року Чавес заявив, що повністю позбувся раку. Раніше йому зробили три операції на Кубі. Майже два роки, відколи лікується, політик приховує деталі хвороби. Замовчує місце розташування пухлини й тип раку. У жовтні Чавеса переобрали на другий президентський термін.

Огрядний Мадуро — колишній водій автобуса. Почав політичну кар'єру як лідер профспілки водіїв у 1980-х. Згодом був співзасновником руху "П'ята республіка", який 1998-го привів до влади Чавеса. Відтоді Мадуро швидко просувався по службі. 2006-го президент призначив його міністром закордонних справ, а за шість років Ніколас став віце-президентом. Одружений з юристкою 59-річною Силією Флорес, яка 1992-го очолювала команду адвокатів, що допомогла вийти з в'язниці Уго Чавесу. Тоді майбутній президент потрапив за ґрати через невдалу спробу державного перевороту.

Зараз ви читаєте новину «Уго Чавес призначив наступником колишнього водія автобуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути