вівторок, 16 квітня 2019 07:15

Учитель отримав мільйон доларів

Найкращим учителем цьогоріч став 36-річний Пітер Табічі з Кенії. Переміг у міжнародному конкурсі Global Teacher Prize — 2019. Отримав премію у розмірі $1 млн (понад 27 млн грн. — ГПУ). За неї боролися 10 тис. учителів зі 179 країн світу.

Більшість учнів Табічі — з бідних сімей, а третина — сироти. Школа має один комп'ютер і нестабільний інтернет. Аби дістати необхідні для занять матеріали, Табічі їздить за кількадесят кілометрів в інтернет-кафе.

Школа переповнена. Класи, розраховані на 35–40 учнів, відвідують 70–80 дітей. Підручників бракує. 80% зарплати Пітер віддає на розвиток школи села Пвани, щоб учні мали форму та книжки. Діти щоранку йдуть до школи пішки по шість і більше кілометрів. Проте Пітер Табічі каже, що наполегливо підтримує школярів заради їхньої можливості дізнатися про науку і розширити горизонти.

— Це не все про гроші, — говорить під час нагородження. Табічі — священик-францисканець. Мріє стимулювати прагнення дітей до науки не тільки в Кенії, але й у всій Африці.

— Молоді люди Африки більше не матимуть заниженої самооцінки. Африка продукуватиме вчених, інженерів, підприємців, чиї імена одного дня стануть відомі в кожному куточку світу. Вони будуть величезною частиною цієї історії.

Учитель відвідує сім'ї, де діти рідко приходять на заняття. Переконує батьків продовжити навчання дівчат, попри бажання видати їх заміж у шкільному віці.

Учні Табічі отримували нагороди на національних і міжнародних наукових конкурсах, зокрема — приз британського Королівського хімічного товариства. 2017-го із 59 випускників школи 16 осіб вступили до університетів. 2018 року — 26.

Премію Global Teacher Prize — аналог Нобелівської премії для вчителів — заснував 2014 року мільярдер Санні Варкі. Її вручають за видатний внесок у професію. Переможця обирає спеціальний комітет з учителів, освітніх експертів, чиновників, журналістів, науковців та підприємців.

Зараз ви читаєте новину «Учитель отримав мільйон доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути