Ексклюзиви
середа, 11 жовтня 2006 18:23

Убивця Політковської вже може бути мертвим

Російську журналістку Анну Політковську поховали в понеділок о другій годині дня на Троєкуровському цвинтарі в Москві. Ще до початку прощальної церемонії зібралися сотні людей. По черзі вони підходили до труни і залишали квіти. Анну Політковську застрелили минулої суботи у під"їзді її будинку в столиці Росії.

За останніми даними слідства, журналістка того дня під"їхала до будинку на своїй "ладі", забрала частину пакетів з продуктами і піднялася ліфтом у квартиру. Убивця зайшов у під"їзд одразу ж за нею і чекав, поки Політковська спустилася на перший поверх забрати решту сумок. Він убив її, як тільки відкрилися двері ліфта.

Слідчі вивчили відеозаписи камер спостереження із сусідніх будинків. Обличчя вбивці там не видно. Проте камери зафіксували жінку, яка, ймовірно, була співучасницею вбивства і стежила за Політковською. У міліції підозрюють, що кілера вже може не бути серед живих. Правоохоронці постійно перевіряють у моргах чоловічі трупи, а в лікарнях — пацієнтів із вогнепальними пораненнями.

— Замовники вбивства, напевно, здогадувалися, що в багатолюдному і високотехнологічному центрі міста дуже легко засвітитися, — розповів один із членів слідчої групи "Новой газете", у якій працювала Анна Політковська.

Журналісти видання розпочали власне розслідування справи.

Багато російських політиків і правозахисних організацій висловили обурення з приводу вбивства. Володимир Путін відреагував на нього не відразу. У понеділок в розмові з президентом США Джорджем Бушем він пообіцяв, що "буде зроблено все необхідне для об"єктивного розслідування трагічної загибелі Політковської". Під час поїздки до Німеччини у вівторок Путін назвав це вбивство "огидним за своєю жорстокістю злочином".

Смерть Анни Політковської — не перша, яку пов"язують з професійною діяльністю журналістів у Росії. 2004 року в Москві вбили головного редактора російської версії американського журналу "Форбс" Пола Хлєбнікова. За рік до того в Тольятті загинув головний редактор газети "Тольяттинское обозрение" Олексій Сидоров. У травні 2000-го в Москві від кількох ударів молотком по голові помер редактор відділу спецпроектів "Новой газеты" Ігор Домніков. 1995-го застрелили тележурналіста Владислава Лістьєва, а за рік до того — оглядача "Московского комсомольца" Дмитра Холодова.

Жодної з цих справ досі не розкрили.

Зараз ви читаєте новину «Убивця Політковської вже може бути мертвим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути