пʼятниця, 25 квітня 2008 18:48

У Туркменістані повертаються до григоріанського календаря

Уряд Туркменістану ухвалив рішення повернутися до назв місяців за григоріанським календарем. Дні тижня називатимуть за сонячною хіджрою — ісламським місячним календарем. Такими назвами туркмени користувалися до 2002 року. Потім колишній президент Сапармурат Ніязов, який правив країною з 1985-го по 2006 рік, ввів нові назви місяців і днів тижня. Протягом шести років місяці називалися іменами історичних осіб і родичів Ніязова.

Президента називали Туркменбаші (у перекладі з туркменської — "голова туркменів"). Тому рік починався з місяця Туркменбаші. Квітень іменувався на честь матері президента — Гурбансолтан, листопад — ім"ям воєначальника Санджара, червень — Огуз — давнє плем"я туркменів, а лютий — Байдаг ("прапор") — на честь свята національного прапора. Один із днів тижня, суботу, назвали "рухгюн" — день читання книги Ніязова "Рухнама". Так само називався й місяць вересень.

Нинішній президент Гурбангули Бердимухаммедов, 50 років, доручив туркменському парламенту підготувати законодавчий акт про повернення до старих назв місяців і днів тижня. Це рішення стало частиною реформ щодо інтеграції Туркменістану у світове співтовариство. З 2007 року другий президент Туркменістану дозволив у країні Інтернет, заборонений Ніязовим, відмінив низку свят на честь колишнього президента, ввів 10-річну шкільну освіту та підвищив пенсію й зарплатню.

Зараз ви читаєте новину «У Туркменістані повертаються до григоріанського календаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути