вівторок, 27 липня 2010 07:05

У тисняві на фестивалі загинули 19 людей

Автор: фото: Reuters
  Офіцер поліції допомагає витягти жінку з натовпу біля тунелю на фестивалі ”Лав-парад” у місті Дуйсбург на заході Німеччини
Офіцер поліції допомагає витягти жінку з натовпу біля тунелю на фестивалі ”Лав-парад” у місті Дуйсбург на заході Німеччини

На німецькому фестивалі "Лав-парад" у місті Дуйсбург біля Дюссельдорфа в тисняві загинули 19 людей. Вони намагалися вибратися з натовпу, що утворився біля сцени.

Фестиваль 24 липня проводили на території колишнього вантажного депо. Сцена була обгороджена схилами та високим парканом. Вийти чи зайти на свято можна було через єдиний тунель завширшки 16 м.

— Пройшло півтори години доки ми пройшли 20 метрів тунелем. А його довжина 160 метрів, — розказує Олівер, один з учасників.

Організатори зареєстрували 500 тис. людей. Могли прийняти вдвічі менше. Загалом парад відвідали близько півтора мільйона.

— Ми думали, не потрапимо, але нас пустили. Тоді це здалося такою удачею, — розказує "ГПУ" 23-річна Марта зі словацького міста Братислава. — Коли почалася тиснява, мій друг-німець підсадив мене на залізну опору. Він у лікарні зі струсом мозку і відкритим переломом руки.

Свято почалося о 15.00. Зі звуком понад 95 дБ загримів гімн фестивалю "Мистецтво любити". Глядачі почали помічати галас біля входу. Територія була переповнена, але вхід не закривали. І не дозволяли виходити.

— Я хотів піти близько 16.00, — каже 24-річний Саша Отто. — Але мене не випустили. Охоронець сказав, що чекають, доки зайде рекордна кількість людей.

Близько 17.00 люди почали панікувати, що не зможуть вийти. Лізли на схили біля сцени і ламали паркани.

— О пів на шосту ми зрозуміли, що треба вибиратися. У мене трусилися руки й ноги, — розповідає "ГПУ" 31-річна Яна Кнауф із Дюссельдорфа. — Поліція не контролювала ситуацію. Багато людей були під кайфом. Натовп затоптував тих, хто падав. Біля нас знепритомніла жінка і ніхто її не піднімав. Я почала кричати. Чоловік притис мене до стіни і так тримав десь годину, поки все не закінчилося. У Ральфа до м"яса розідрані руки і забій стегна. У мене була істерика, коли побачила, як грузять тіла в машини, а музика продовжує грати.

Натовп затоптував тих, хто падав

На території колишнього депо є три тунелі, два з них були закриті.

— Ми з подругою намагалися вилізти на парапет на схилі. Бачили, як люди з нього падають, — розповідає 19-річний Нільс.Троє вбилися. Серед них наш знайомий.

Рятувальники та медична служба прибули о пів на шосту. 340 людей були поранені.

Пів на першу ночі 1500 учасників танцювали на вечірці з нагоди закінченню параду. Ще 8 тис. людей хотіли приєднатися, але їх не пустили.

— Це все сумно, звичайно, але на фестиваль ми довго збиралися, — каже Петр Павлад, 22 роки. — Приїхали з Чехії, щоб повеселитися. Зі свята пішли о другій ночі.

У натовпі загинули 11 німців і вісім іноземців із Нідерландів, Іспанії, Італії, Австралії, Боснії та Китаю.

Італійка 21-річна Джулія Мінола з подругою подорожували Європою. Заїхали до Дуйсберга. Джулія не змогла вибратися з тисняви. Про її подругу досі нічого невідомо. Іспанки 22-річні Клара та Марта приїхали в німецьке місто Мюнстер як студенти за обміном. Їх затоптали в тунелі. 38-річний Ельмар — фанат музики в стилі техно і хаус. Поїхав за 30 км від дому на фестиваль. Друг не міг до нього додзвонитися. Потім упізнав тіло в машині "швидкої".

Засновник фестивалю діджей Доктор Мотте звинувачує у трагедії організаторів. Ті заявили, що більше не проводитимуть "Лав-парад".

Зараз ви читаєте новину «У тисняві на фестивалі загинули 19 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути