вівторок, 07 лютого 2017 07:25

У Румунії заборонили амністувати корупціонерів

Понад 150 тис. людей взяли участь в антиурядових мітингах у столиці Румунії Бухаресті на вихідних. Ще 200 тис. вийшли на вулиці в інших містах. На багатьох підприємствах люди відмовилися йти на роботу. З ночі четверга протестували проти амністії чиновників-корупціонерів. Під час акції в Бухаресті кидали в правоохоронців петарди й цеглу. У відповідь ті застосували сльозогінний газ. П'ятьох осіб госпіталізували. Близько двох десятків заарештували.

31 січня уряд прийняв дві постанови про декриміналізацію корупції та зловживання своїми повноваженнями. Якщо чиновник завдав державі збитків менш як 44 тис. євро (1,3 млн грн. — ГПУ), проти нього не відкриватимуть кримінальну справу. Друга ухвала передбачає амністію для посадовців, засуджених за такими статтями.

— Ми з 2007 року є членами Євросоюзу, — каже студент Маріуш Попанеску. — Ніхто не краде, як у 1990-х мільйонами. Навіть 50 тисяч не всі наважувалися. Більшість чиновників брали на хабарах 20–30 тисяч. І уряд хоче пробачити злодіям все вкрадене.

У неділю провели термінове засідання. Постанови скасували. Прем'єр-міністр Сорін Гріндяну визнав їх неконституційними.

— Я не хочу, щоб Румунія була розділена, — каже Гріндяну.

Зараз ви читаєте новину «У Румунії заборонили амністувати корупціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути