На бенкет з нагоди дня Ставрополя витратять 1,2 млн рублів — 400 тис. грн. Його святкують у четверту суботу вересня. Цього року також відзначатимуть 238-річчя міста. Для ресторану замовили озброєну охорону. Розраховують пригощати 320 людей. Заклад підбирають зі сценою для виступу артистів і меблями підвищеної комфортності. У меню буде філе норвезького лосося в прованських травах, капрезе із сиром моцарелла, канапе з італійського сервелату, асорті європейських сирів. Лосось, сири та м'ясні продукти з Європи підпадають під заборону в Росії.
— Тут помилка трактувань, — каже співробітник мерії Ставрополя Євген Рижов. — М'ясо по-французьки не везуть із Франції. Запікають тут під сиром. Так само і з лососем. Це просто назви рецептів, технології. Риба буде наша, місцева. Не карасі, але наш лосось. Просто готуватимуть, як у Норвегії. Італійські сири тільки в меню так називаються. А зварять їх у Росії. Пармезан, моцарелла. Високої математики в цьому немає.
Із початку серпня в Росії знищили 703 т продуктів із країн, що потрапили до санкційного списку. Із них 488 т фруктів та овочів, 46 — м'ясних продуктів, 50 — сиру, 54 т — свинини. Спочатку харчі планували спалювати у спеціальних печах на кордоні, але не змогли впоратися з такими об'ємами. Стали розчавлювати їжу котками. Щоб люди не збирали знищене, рештки поливатимуть хлоркою.
— Ми ж це не з підлості робимо, — коментує інспектор Росспоживнагляду Володимир Юшков. — Якщо продукт занесли у санкційний список, він не відповідає російським стандартам, а не просто нам так захотілося. Є питання до латвійських шпротів, до польських рибних і морепродуктів. Свинина зі Штатів викликає сумніви. А люди йдуть і збирають це. Персики гнилі, сири на сонці. За отруєння хто відповідатиме? Я думаю, спокійно можна прожити без розчавленого пармезану. А щоб не спокушати нікого, поливатимемо хлоркою.
Коментарі