Ексклюзиви
четвер, 24 липня 2008 17:29

У Помпеї оголосили надзвичайний стан

Автор: фото: reuters/giampiero sposito
  Туристи розглядають мумію з давньоримського міста Помпеї. Завдяки 6-метровому шару вулканічного попелу місто за дві тисячі років залишилося незмінним
Туристи розглядають мумію з давньоримського міста Помпеї. Завдяки 6-метровому шару вулканічного попелу місто за дві тисячі років залишилося незмінним

У давньоримському місті-музеї Помпеї неподалік італійського Неаполя оголосили надзвичайний стан. Місто майже 2 тис. років тому зруйнував вулкан. Нині йому загрожує ще й недбалість чиновників.

Античні будівлі Помпеїв і фрески майже не захищені від сонця та дощу. Руїнами бігають собаки і коти. Туристи паркують автівки на території музею. Місто потребує нової каналізаційної системи, додаткових туалетів для відвідувачів, а також реставрації.

— Щороку ми втрачаємо близько 150 квадратних метрів фресок і ліпнини. І все через ремонт, який роблять повільно й погано, — розповідає Антоніо Ірландо, член міської ради Неаполя.

Цьогоріч музей відвідали на 13% туристів менше, ніж торік.

— Помпеї — основа нашого туризму, — каже Клаудіо Веларді, член департаменту з питань культури й туризму в районі Неаполя. — Ми оголосимо надзвичайний стан і таким чином привернемо до міста увагу і зможемо виправити становище.

Помпеї зруйнувало виверження вулкана Везувій 24 серпня 79 року до н. е. Воно тривало понад добу й було настільки потужним, що попіл долітав до Єгипту та Сирії. Міста Помпеї, Геркуланум та Стабії засипало 6-метровим шаром попелу. Тому вони збереглися до нашого часу майже у незмінному стані. Археологи відкопали будинки з повною обстановкою. У горщиках вони знайшли вулканізовані залишки їжі, а на вулицях і в будинках — скам"янілі тіла людей і тварин. Із 20 тис. населення Помпеїв загинуло близько 2 тис. людей.

Везувій вважають одним із найнебезпечніших діючих вулканів світу. Його виверження фіксували понад 80 разів. Останнє відбулося 1944 року.

Зараз ви читаєте новину «У Помпеї оголосили надзвичайний стан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути