вівторок, 30 липня 2019 07:45

У Москві арештували понад тисячу протестувальників

Автор: REUTERS
  Російські поліцейські затримують учасників мітингу, які вимагали зареєструвати кандидатів від опозиції на вибори до Московської міської думи. 27 липня, Москва, РФ
Російські поліцейські затримують учасників мітингу, які вимагали зареєструвати кандидатів від опозиції на вибори до Московської міської думи. 27 липня, Москва, РФ

27 липня під час протестів у Москві силовики затримали 1373 людей. Люди вийшли на мітинг через заборону опозиційним депутатам брати участь у виборах до Московської міської думи. Серед них — опозиціонер Ілля Яшин, голова Партії змін Дмитро Гудков, юрист Фонду боротьби з корупцією Любов Соболь. Остання два тижні голодує на знак протесту. Напередодні мітингу вона залишилася ночувати в будівлі виборчкому. Вночі охорона винесла її звідти разом з диваном. Після цього опозиціонерку затримали. Вибори в Москві мають відбутися 8 вересня.

У ніч на 26 липня до інших незалежних кандидатів прийшли з обшуками. Поліція з'явилася у Фонді боротьби з корупцією Олексія Навального — його затримали на 30 діб 24 липня. Навідалися в дім літніх батьків районного депутата Костянтина Янкаускаса, у штаб опозиціонера Іллі Яшина. Останнього теж забрали правоохоронці.

Протест на вул. Тверській організували незареєстровані кандидати. Московська поліція повідомила, що в акції брали участь 3,5 тисячі осіб. Проте організатори кажуть, учасників було значно більше — від 5 до 10 тисяч.

Під час мітингу поліція била людей гумовими кийками, електрошокерами, застосували сльозогінний газ. Люди скандували: "Ми без зброї!" і "Де ваша совість?".

Учасниці акції, районній депутатці Олександрі Парушиній, силовики розбили голову. Знепритомніла.

Затримували також журналістів, зокрема кореспондента "Нової газети" Іллю Азара.

Під час трансляції акції в офіс російського телеканалу "Дождь" прийшла поліція і вручила головному редактору Олександрі Перепєловій повістку на допит.

"Свобода слова і зібрань є необхідними умовами демократії. У всіх державах-членах Ради Європи всі думки, зокрема — критичні до влади, повинні висловлюватися вільно", — заявила президент Парламентської асамблеї Ради Європи 62-річна Ліліан-Морі Паск'є.

— Головна особливість мітингу в Москві — велика кількість молоді серед учасників. Вона в більшості аполітична. Її обурює свавілля влади. Турбує рівень життя в країні, — каже політолог Олександр Кочетков, 63 роки.

— Що більше молоді втягуватиметься, то більше шансів на успіхи протестів. Звичні лідери вже не мають великої ваги. У середовищі керівників опозиції теж відбувається оновлення. Немає підстав розраховувати, що ці акції переростуть у всеросійське повстання. Що більше буде протестів, то жорсткіше діятиме влада. Москва, Санкт-Петербург, деякі інші великі міста періодично виходять на мітинги, але глибинно Росія все ще підтримує Путіна. Через 10 років репресій і зубожіння може початися масштабніша хвиля повстань. Скоріш за все, серйозні зміни у Росії стануться через відокремлення віддалених від Москви територій. Зі складу РФ можуть захотіти вийти республіки Кавказу.

Абсолютна більшість протестувальників на Тверській підтримують анексію Криму й агресивну російську політику проти України. Російський лібералізм закінчується там, де починається українське питання. Тож на нашу державу такі заворушення в РФ не впливають.

"Влада РФ сама собі безглуздо завищила ставки, перетворивши досить нудні вибори на кризу федерального масштабу, — пише російський журналіст 44-річний Іван Давидов для "Эхо Москвы". — Росія не любить столицю, але по всій країні тепер переживають за московських протестувальників.

Суспільство на вулицях ставить запитання: "Чи готові ви до чесної боротьби в рамках процедур, прописаних у ваших же законах?". Влада відповідає кийками, і цю відповідь чує не тільки Москва.

Учасників протестів терор тільки злить, а глядачам дає привід задуматися: мабуть, влада боїться цієї жменьки людей, раз так безжально з ними розправляється.

Влада хотіла продемонструвати, що контролює ситуацію. А що отримала? Перетворила весь центр столиці на простір стихійних мітингів і маніфестацій. Заповнила місто поліцейськими і бійцями Росгвардіі, зібраними чи не зі всієї європейської частини країни. З максимальною наочністю втілила в життя метафору поліцейської держави".

Зараз ви читаєте новину «У Москві арештували понад тисячу протестувальників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути