пʼятниця, 30 березня 2018 07:55

"У мене загинула вся родина. А брат не може приїхати на похорон, бо воює на Донбасі"

"Моєї родини більше нема. Винен правлячий режим моєї країни. Кожен чиновник хоче красти, як Путін. Кожен держслужбовець ставиться до людей, як до бруду", — написав у соцмережі житель російського Кемерова Ігор Востриков, 31 рік. Він втратив дружину, трьох дітей і сестру під час пожежі у торговельно-розважальному центрі "Зимова вишня" 25–26 березня. Організував мітинг, аби вшанувати пам'ять загиблих. Його учасників російська влада назвала провокаторами.

25 березня на четвертому поверсі ТРЦ "Зимова вишня" спалахує пожежа. Причиною стало коротке замкнення, кажуть слідчі. Спрацьовує сигналізація. Працівник охорони Сергій Антюшин вимикає оповіщення зі свого комп'ютера. Сигнал тривоги не вмикає. Розгубився, пояснює на суді. Про евакуацію оголошують по внутрішньому радіо.

Пожежні виходи зачинені. Люди заблоковані в приміщенні. Дехто вистрибує з вікон.

На поверсі розташований кінотеатр із трьома залами. В одному дивиться мультфільм клас із приміського села. Згодом там знаходять 13 дитячих тіл. Гинуть також 200 тварин із контактного зоопарку. Рятувальники не можуть загасити полум'я майже 17 год. Офіційна кількість загиблих — 64, серед них 41 дитина. В лікарні опинилися 15. Зниклих безвісти немає. Люди вишиковуються у довгі черги, аби здати кров потерпілим. Розважальний центр був зареєстрований як малий бізнес, тому пожежники його не перевіряли. В уряді для таких підприємств оголосили податкові й контрольні канікули, пояснюють.

27 березня на мітинг у Кемерові збираються кілька тисяч людей. Вони несуть квіти й іграшки до лавки біля "Зимової вишні".

Прибуває президент РФ Володимир Путін. Людей відганяють. Глава держави кладе квіти й вирушає до обласної адміністрації на нараду. Звинувачує відповідальних осіб у нехлюйстві.

Губернатор Кемеровської області 73-річний Аман Тулєєв просить у Путіна вибачення за пожежу. До мітингарів не виходить. Називає їх провокаторами, скандалістами та "воронням". Каже, що 200 опозиціонерів намагаються "розхитати човен".

У цей час на площі Совєтов вирує натовп. Лунають заклики відправити "Тулєєва за ґрати", "Путіна — у відставку". Прибувають спецпризначенці, оточують територію.

— У мене загинула вся родина. А брат не може приїхати на похорон, бо воює на Донбасі, — каже один із присутніх.

До мікрофона проривається Ігор Востриков. Вимагає, аби президент вийшов до людей. До трагедії Ігор був прихильником Путіна. У соцмережах підтримував анексію Криму, захоплювався величчю Росії та погрожував Сполученим Штатам Америки.

— Чоловіче, ви хочете здобути популярність на чужому горі? — питає його віце-губернатор Сергій Цивільов.

Ігор Востриков розповідає про загиблих родичів. Натовп змушує Цивільова стати на коліна й попросити вибачення у людей. Мітинг триває більше одинадцяти годин.

Стихійні акції виникають в інших містах та регіонах Росії. Жалобу оголошують Інгушетія, Приморський край, Єкатеринбург, Бурятія, Якутськ, Брянська область і Новосибірськ.

У Москві відбуваються три жалобні мітинги. Для офіційного на Манежній площі міська рада скуповує однакові іграшки й роздає присутнім. Люди збираються також на Пушкінській площі та біля представництва Кемеровської області.

У Санкт-Петербурзі проходять два мітинги. На стадіоні "Крестовський" уболівальники збірної Росії з футболу перед матчем із командою Франції вивішують плакат: "Наша країна — це "Зимова вишня", а ми в ній — це контактний зоопарк".

Володимир Путін оголошує національним днем трауру 28 березня. У середу Тулєєв звільняє свого заступника й начальника департаменту внутрішньої політики регіону. Записує відеозвернення, де звинувачує людей у "цілеспрямованому цькуванні".

— Це була спланована акція, спрямована на підрив довіри до влади. Дуже багато було підігрітої молоді, — каже перший віце-губернатор Володимир Чернов про траурні мітинги.

У середу в Кемерові починають ховати загиблих у пожежі. Родини кожного отримають по 5 млн руб. — майже 2,3 млн грн, говорить губернатор Аман Тулєєв.

Росію охоплює хвиля паніки.

Люди вимагають перевірити пожежну безпеку в усіх торговельно-розважальних центрах. У Володимирі журналісти просять пожежників надати автобус. Хочуть обстежити місцевий ТРЦ. Ті погоджуються. Дорогою машина загоряється. Водій за допомогою вогнегасника гасить полум'я.

Російський блогер Ілля Варламов публікує в інтернеті уривок з інструкції Федеральної служби безпеки. "Пожежні виходи без охорони в громадських закладах мають бути зачинені й опломбовані", — йдеться у документі.

Право на повстання стає безперечним

— Коли всі інші права людей порушені, право на повстання стає безперечним, — цитує співавтора Конституції США Томаса Пейна директор вашингтонського Центру Східноєвропейських перспектив Микола Воробйов, 47 років.

— Західне суспільство завжди боролося з тиранією заради свободи. Саме через це у XVIII столітті відбулася Американська революція проти влади Великої Британії та громадянська війна — за скасування рабства у США. За ці ідеали люди вийшли на український Майдан після побиття студентів.

Хотів опублікувати текст із таким змістом на сайті радіостанції "Эхо Москвы", каже Микола Воробйов. Порівнював побиття студентів на Майдані й трагедію у Кемерові. "Эхо Москвы" критикує кремлівську владу, однак редакція радіостанції відмовила у публікації.

"Не потрібні штрафи. Потрібна безпека людей"

Хвиля занепокоєння станом протипожежної безпеки прокочується Україною. Журналісти, громадські активісти й рятувальники перевіряють справність сигналізації та доступність евакуаційних виходів. Проводять тренувальні навчання.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив рятувальникам і Мінрегіону перевірити дотримання норм пожежної безпеки в громадських закладах, школах, торгових центрах.

— Мені не потрібні штрафи. Мені потрібна безпека людей, — каже глава уряду.

Зараз ви читаєте новину «"У мене загинула вся родина. А брат не може приїхати на похорон, бо воює на Донбасі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути