вівторок, 07 лютого 2017 07:15

У магазинах бракує салату й капусти броколі

У Великій Британії бракує салату айсберг і капусти броколі. Дефіцит виник через несприятливі погодні умови в Іспанії. Ця країна є основним постачальником овочів не лише у Британію, а й в інші європейські держави.

Салат айсберг і броколі британці використовують часто. Тепер ці продукти стали дефіцитом. У багатьох магазинах полиці з ними порожні. В інших підскочила ціна та діють обмеження. Провідна мережа супермаркетів "Моррісонс" продає не більш як два качани айсберга в одні руки. Салат коштує 1,17 фунтів — 40 грн. Раніше ціна була 40 пенсів, це 13 грн. Броколі можна купити лише в кількості трьох штук.

В усьому винна екстремальна зима, говорить синоптик Нік Міллер. Сніг, дощ і сильний вітер завдали шкоди врожаю овочів, які вирощують на півдні Європи.

— На островах Греції, в Італії, в Іспанії випадав сніг. А нині частину Іберії, Францію та Біскайську затоку охопили сильні дощі зі шквальним вітром. Цієї зими як не холод і сніг, так вітер і дощ, — говорить Міллер.

Така погода пошкоджує посіви та заважає фермерам доглядати за ними.

— Південь Іспанії забезпечує майже 80 відсотків свіжих овочів і фруктів для ЄС у зимовий період. Поставки ще надходять, хоча і в меншій кількості — десь 30–50 відсотків від того, що зазвичай. Але продукцію чекають у Німеччині, Франції та інших країнах Євросоюзу. Цього сезону урожай фактично знищено, — розповідає експерт з овочівництва Дітер Лойд.

Очікують, що дефіцит триватиме до квітня.

Зараз ви читаєте новину «У магазинах бракує салату й капусти броколі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути