Ексклюзиви
вівторок, 07 грудня 2010 03:00

У літака відмовили всі три двигуни

Автор: фото: REUTERS/Magomed Magomedo
  Слідчі оглядають літак Ту-154 у московському аеропорту ”Домодєдово”
Слідчі оглядають літак Ту-154 у московському аеропорту ”Домодєдово”

У суботу в аеропорту "Домодєдово" у Москві здійснив аварійну посадку літак Ту-154. Він прямував із "Внуково" до Махачкали. Загинули двоє людей. Ще 55 після катастрофи потрапили до лікарні.

Ту-154 авіакомпанії "Дагестанські авіалінії" провів у повітрі тільки півгодини, доки в нього не відмовив останній із трьох двигунів. Перший перестав працювати на зльоті. Проблеми з другим і третім почалися на висоті 9 км. На 8-й хв. польоту також з'явилися перебої у подачі пального. Літак не змогли скерувати на злітну смугу. При посадці в "Домодєдово" він врізався у пагорб і розпався на три частини.

— Коли двигуни заглохли, ми виставили закривки на 28 градусів, — розповідає Магомед Шаламов, пілот Ту-154. — Це менше норми при посадці, але завдяки цьому не відразу впали донизу, а змогли триматися на швидкості 400 кілометрів за годину і поступово знижувалися.

За його словами, аварія сталася через недогляд працівників аеропорту "Внуково". Вони готували авіалайнер до польоту. Двигуни зупинилися тому, що в баках замерзло пальне. У "Внуково" звинувачують дагестанських пілотів, які забули увімкнути електронасоси підкачки пального. Екіпаж мав підключити прилади перед зльотом.

На борту Ту-154 були 160 пасажирів. 50-річний Гаджимурад, брат президента Дагестану Магомедсалама Магомедова, у літаку сидів у першому салоні позаду кабіни пілотів. Того самого дня помер у лікарні. Матір працівника Конституційного суду Гадіса Гаджиєва 80-річна Роза загинула на місці аварії. Сім'ям загиблих пообіцяли виділити по 250 тис. рублів (64 тис. грн). Решті постраждалим виплатять від 30 до 150 тис. рублів.

Після аварії відкрили кримінальну справу за статтею "Порушення правил безпечного руху". Винних можуть засудити до семи років ув'язнення. За словами гендиректора "Дагестанських авіаліній" Мірзи Омарієва, літак Ту-154 1992 року випуску відремонтували торік. Його командир Замаржаєв "налітав" більше як 10 тис. год.

Зараз ви читаєте новину «У літака відмовили всі три двигуни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути