Ексклюзиви
середа, 18 лютого 2009 18:02

У Косові відзначили першу річницю незалежності

Автор: фото: reuters/HAZIR REKA
  Організацію святкувань на честь першої незалежності Косова оплатила Організація Об’єднаних Націй
Організацію святкувань на честь першої незалежності Косова оплатила Організація Об’єднаних Націй

17 лютого у Косові відзначили першу річницю незалежності від Сербії. На святкування витратили 150 тис. євро (1,5 млн грн). Гроші надала ООН. У бюджеті країни коштів не знайшлося.

90% жінок і 70% чоловіків у Косові не мають роботи. Через багаторічну економічну кризу молодь виїжджає за кордон.

— Щоразу, як приїжджаю додому, у мене розривається серце, — каже албанець Кіпрім Хамзай. Він виїхав із Косова кілька років тому. Працює футбольним тренером у Бельгії. — У країні скрізь бідність. У людей немає ані струму, ані каналізації.

До Косова Хамзай повернувся заради річниці незалежності. Попри економічну кризу, люди на вулицях святкували. У столиці Косова Приштині усюди майоріли червоні албанські та блакитні косівські державні прапори. У центрі міста відбувся мітинг за участі президента Фатміра Сейдіу та прем"єр-міністра Хашима Тачі. На центральних вулицях виступали місцеві зірки. Увечері почався феєрверк.

За порядком слідкував міжнародний миротворчий контингент, зокрема 180 українців. Конфлікти між сербами й албанцями не вщухали і в святковий день. Проблеми виникали переважно у місті Мітровіца, де мешкає найбільша сербська громада Косова.

— По вікнах мого будинку стріляли, — каже албанець Адем Мріпа. — У тій кімнаті спали мої діти, але обійшлося. Кілька тижнів тому до будинку прийшов натовп сербів, хотіли спалити його. Кажуть, що ми, албанці, самі провокуємо їх. Сьогодні ми з друзями не будемо спати, пильнуватимемо район.

У Косові живе 2 млн людей. Сербів серед них 100 тис. Вони відмовляються виїжджати з країни. Вимагають визнати Мітровіцу автономним краєм.

— Сьогодні свято у тих, хто порушує закон, самопроголошує незалежність і має нахабність кричати про це на весь світ, — каже 44-річний серб Бранко.

Незалежність Косово визнали більшість країн Євросоюзу, США та Японія. Відокремлення Косова від Сербії не визнають Китай, Іспанія та Росія. Україна досі не визначилася зі своєю позицією.

Зараз ви читаєте новину «У Косові відзначили першу річницю незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути