Ексклюзиви
пʼятниця, 23 грудня 2011 00:15

У Казахстані поліцейські розігнали ще один мітинг

У вівторок в обласному центрі Актау на заході Казахстану поліція розігнала близько сотні людей, які вийшли підтримати постраждалих у місті Жанаозені, що за 150 км. Люди вимагали провести розслідування, хто віддав наказ стріляти в мирних протестувальників, і покарати винних. 16 грудня у Жанаозені поліція розстріляла мітинг нафтовиків. Загинули щонайменше 15 людей.

— Ми не віримо, що хтось скаже правду. Стріляти наказала влада, щоб протести не розповзлися країною, — коментує 34-річний журналіст Кисмет Аскаров з Актау. — Замість того, щоб сказати правду: "Ми застрелили півсотні людей. Наказ відкрити вогонь прийшов з області", Жанаозен просто ізолювали. Люди скаржаться, що не можуть дізнатися, чи не постраждали їхні рідні там. Ще в неділю в лікарні і морзі ніхто не відповідав на дзвінки.

Коли в Актау люди почали збиратися перед обласною радою, їх оточили дві сотні поліцейських. Протестувальників попросили розійтися. Ті вимагали зустрічі з обласним акимом Кримбеком Кушербаєвим. За годину поліція почала відтісняти протестувальників. Людей били кийками і валили на землю.

— Поліція отримала наказ нікого не заарештовувати і не дозволяти, щоб на площу підтяглися ще люди. Мовляв, пройшов мирний мітинг. Усі всіх почули і розійшлися по домівках слухати Назарбаєва по телевізору. Наступну акцію плануємо провести у суботу, хоч влада і заборонила збиратися. Тоді нас не так легко буде розігнати. Вийдуть нафтовики, пенсіонери, студенти, — продовжує Аскаров.

З понеділка у Жанаозені ввели надзвичайний стан. З містом немає телефонного зв'язку, не працює інтернет. Усі в'їзди блокує поліція. Президент Нурсултан Назарбаєв заявив, що надзвичайний стан скасують, коли в місті повністю вщухнуть протести.

Зараз ви читаєте новину «У Казахстані поліцейські розігнали ще один мітинг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути