пʼятниця, 19 квітня 2019 07:55

У Франції горів собор Паризької Богоматері

Понад 700 млн євро — майже 21 млрд грн, за три доби зібрали для реконструкції всесвітньовідомого готичного храму Франції Собору Паризької Богоматері — Нотр-Дам де Парі.

Будівля зайнялася в понеділок близько 18:50 за місцевим часом. Вогонь поширився від риштувань, якими був оточений 96-метровий шпиль на даху. Протягом години він упав. 400 пожежників і рятувальників боролися з полум'ям. Воно вирувало в дерев'яних конструкціях нефів, що перетинаються у формі хреста. Воду закачували у 18 пожежних рукавів прямо з річки Сена, за кількадесят метрів. Троє рятувальників травмувалися.

Усю ніч парижани й туристи молилися й оплакували католицьку святиню, що зайнялася у Страсний тиждень. Спеку від пожежі відчували на протилежному березі річки, кажуть очевидці.

На ранок вівторка, коли вогонь ущух, інженери, архітектори і пожежники починають оцінку структурних пошкоджень. Знімки зсередини свідчать, що найбільше пошкоджені нефи — саме туди впав дах.

З огляду на те, що в соборі готувалися до планової реставрації, частину творів мистецтва і реліквій вивезли заздалегідь. Зокрема 16 мідних статуй, що оточували шпиль.

Міністр культури Франк Рістер повідомив по радіо, що пожежники врятували туніку святого Людовіка, короля Франції XIII ст., терновий вінець, що його носив Ісус, кажуть. Удалося також дістати кілька картин, але великі полотна винести було неможливо. Йдеться про більш як 70 робіт 1600–1700 років про діяння апостолів із Нового заповіту. Орган Нотр-Дама — неушкоджений. Усі реліквії зберігають у мерії Парижа.

Доки пожежа тривала, Франція вже планувала відбудову. У зверненні до нації опівночі в понеділок президент 41-річний Еммануель Макрон сказав, що найгіршого вдалося уникнути, зовнішні стіни цілі.

— Я кажу вам урочисто сьогодні: ми перебудовуватимемо цей собор.

Французький мільярдер Франсуа-­Анрі Піно, власник торговельних марок "Гуччі" та "Ів Сен Лоран", пожертвував 100 млн євро, найбагатший європеєць Бернар Арно — 200 млн. Париж виділив із бюджету 80 млн євро.

Під час реконструкції Нотр-Даму стане в пригоді багаторічна праця американського історика Ендрю Таллона. Він упродовж кількох років оцифровував будівлю зовні та зсередини. Робив це за допомогою лазера і системи геопозиціонування. Точність проведених вимірів сягає 0,5 см.

Таллон, який помер 18 листопада торік, спробував розшифрувати наміри середньовічних будівельників.

— Кожна будівля рухається, — казав він. — Змінює форму, коли коливається фундамент, коли сонце нагріває одну зі сторін споруди. Це впливає на особливості конструкції, що зодчий застосовує ще на етапі планування.

Лазерні скани Таллона показують несподівані дані про будівництво Нотр-Даму. Приміром, у західній частині панує "повний безлад". Внутрішні колони несиметричні й не утворюють деяких проходів. Замість того, щоб видалити залишки існуючих споруд, робітники зводили колони навколо існуючих.

Учений підозрював, що роботи на західному фасаді зупинилися на деякий час, перш ніж на ньому звели вежі. Таллон з'ясував, чому. Галерея королів — лінія статуй над трьома масивними дверними прорізами — майже на 30 см відхилена від вертикалі. Західний фасад, побудований на нестійкому ґрунті, почав нахилятися вперед і на північ. Будівництво на десятиліття довелося припинити. Доки зодчі не впевнилися, що земля осіла достатньо, щоб відновити роботу.

Вимірявши стіни, Таллон визначив, що зовнішні вигнуті підпорки — контрфорси — довкола будови були там від самого початку. Без них колони не встояли б. Деякі вчені стверджували, що ці конструкції були декоративні.

— Так багато чорнила витратили на дослідження. І багато з них були хибні, — говорив Таллон.

Зараз ви читаєте новину «У Франції горів собор Паризької Богоматері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути