понеділок, 24 березня 2008 17:45

У Берліні показують "49 типових єврейських носів"

У Берліні показують "49 типових єврейських носів"

В Єврейському музеї в Берліні минулого тижня відкрилася виставка під назвою "Типово! Усе про євреїв і не тільки". Серед різних експонатів на тему расизму та антисемітизму представлена робота американського художника Деніса Кардона "49 типових єврейських носів".

"Чи справді темношкірі — найкращі атлети, гомосексуалісти добре розуміються на мистецтві, а євреї мають великі носи?" — запитують у буклеті до виставки.

Виставку розділено на кілька секцій. Кожна з них відображає різні історичні періоди. Це, на думку авторів, допомагає простежувати процес зміни стереотипів залежно від країни та епохи. На виставці представлено понад 200 предметів, фотографій і картин. Вони покликані показати, що стереотипи — це звичайна реакція людей на невідоме.

— Не всі стереотипи погані, — каже керівник проектів Єврейського музею Сіллі Кугельман. — Мета виставки — викликати дискусію та примусити людей замислитися над власним ставленням до невідомого.

Експонати інсталяції "49 типових єврейських носів" прикріплені до стіни. Автор вважає, що його робота має нагадати глядачам про часи, коли німецьких дітей учили розпізнавати євреїв за шкільними підручниками.

Автори німецького підручника часів Третього Рейху під назвою "Отруйний гриб" радять школярам звертати увагу на єврейські носи: "У євреїв кінчик носа, як правило, загнутий донизу і схожий на шістку".

— Мене часто запитували, чи всі євреї мають характерний "семітський ніс", — говорить єврейський історик Зандер Гільман. — Після 54 років досліджень на цю тему я впевнено можу сказати лише одне: всі євреї, яких я зустрічав, неодмінно мали ніс.

Експозиція працюватиме в Берліні до 3 серпня. Восени її перевезуть до американського Чикаго, а потім — до столиці Австрії Відня.

Зараз ви читаєте новину «У Берліні показують "49 типових єврейських носів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути