вівторок, 15 березня 2011 09:24

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

У Японії 10-метрові хвилі накрили місто

Близько 15 години 11 березня на північному сході Японії стався землетрус потужністю у 8,9 бала за шкалою Ріхтера. Таких сильних поштовхів у країні не було 140 років.

Після землетрусу в Тихому океані почалося цунамі. Хвилі накотилися на північно-східне узбережжя країни. Біля міста Сендай у префектурі Міягі хвилі сягали 10 м. Змітали автомобілі, кораблі, будинки. Зруйнували понад 3,5 тис. будівель. Мобільний зв'язок у зоні стихійного лиха не працює. У столиці зупинений рух потягів, не працює аеропорт. Школи і державні установи зачинені.

Після підземних поштовхів у столиці Токіо й передмістях спалахнули сильні пожежі. Горіли нафтові заводи.

— Від сусідів почув, що наближається цунамі. Поштовхів ми не відчули. Вирішили з дружиною тікати з дому. Пробігли кілька метрів. Вона захотіла повернутися, бо щось забула, — розповідає 60-річний Хіроміцу Шинкава. — Велика хвиля накотилася, коли ми вже були біля будинку. Дружини після цього не бачив.

Місто Мінамісома, що у префектурі Фукусіма, змило водою. Хвиля накотилася в неділю близько 12.40. Більшість жителів були вдома. Хіроміцу Шинкава хвилею викинуло на дах будинку. Так він дрейфував 48 год. За цей час його віднесло від берега на 15 км.

— Над головою летіли вертольоти, навколо мене пливли кораблі — ніхто не помічав того, що махаю червоним светром, — розказує Шинкава. — Думав, що цей день останній у моєму житті.

Хіроміцу Шинкава побачили військові й забрали на корабель. Кажуть, він вижив завдяки теплій погоді і відносно спокійному морю.

Японці від цунамі ховалися у вантажівки, залазили на дахи.

— Я знав, що після потужного землетрусу обов'язково буде цунамі. Найбезпечніше місце від води — моя 4-тонна вантажівка. Треба дуже потужні хвилі, щоб її змило, — розповідає 34-річний Коїші Такарін із міста Сендай. — Навколо легковики пливли, як пір'їнки. Я сидів у вантажівці й молився.

Загинули і зникли безвісти від 4,5 тис. до 10 тис. людей, за різними даними. На площі 400 кв. км зруйновано вщент усі споруди.

Японія розташована в зоні Тихоокеанського вулканічного вогняного кільця. За понад 100 років у країні сталося 10 великих землетрусів. Сім із них мали магнітуду понад 8 балів. Найсильніший — 1923 року. Тоді загинули 140 тис. людей. Кожні 5 хв. сейсмометри фіксують у країні незначні підземні поштовхи.

12 березня землетруси сталися також біля узбережжя Мексики, поштовхи відчули жителі островів Гаваї та Фіджі, у Домініканській Республіці та Індонезії.

100 тис.

Стільки солдат відправили в зону лиха

182 млрд

Стільки доларів додатково виділив японський уряд, щоб уникнути економічної кризи

 

Зараз ви читаєте новину «У Японії 10-метрові хвилі накрили місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути