вівторок, 01 лютого 2011 11:59

Туристам у Єгипті радять не виходити з готелів

Автор: фото: REUTERS/Yannis Behrakis
  Мародер тікає з палаючої будівлі керівної Націонал-демократичної партії в Каїрі
Мародер тікає з палаючої будівлі керівної Націонал-демократичної партії в Каїрі

Понад тиждень в Єгипті тривають протести і збройні сутички. Люди вимагають політичних реформ і відставки президента 82-річного Хосні Мубарака. Він при владі понад 30 років. Під час сутичок із поліцією загинули щонайменше 150 осіб, понад тисяча травмовані.

Протестувальники вимагають позачергових президентських виборів. І щоб на них не балотувався син чинного глави держави 47-річний Гамаль. Хочуть обмежити повноваження поліції.

У суботу, 29 січня, у столиці Каїрі, в Александрії та ще кількох містах влада ввела комендантську годину. На вулиці столиці виїхали танки. Поліція гумовими кулями, водометами і сльозогінним газом розганяла мітингувальників.

Мародери спробували розграбувати Каїрський музей. Пошкодили дві мумії, яким понад 2 тис. років. Тепер пам'ятки охороняють солдати.

— Не могли заснути через постріли. Визирнув у вікно: люди бігають із величезними палицями і ножами, — розповідає британець Девід Люїс із Манчестера. — Абсолютний хаос. Відколи все почалося, не впізнаю людей.

Девід приїхав провідати племінницю Керол, яка в Каїрі викладає англійську. Два дні тому вони разом повернулися у Велику Британію.

Деякі авіакомпанії скасували рейси, близько 100 тис. туристів не можуть виїхати з Єгипту.

— Ми відпочивали в Луксорі, — розповідає "ГПУ" 62-річна Штефі Гройтер із Берліна, — Сподівалися, що заворушення не вийдуть за межі столиці. Перелякалися, коли в готелі зник телефонний зв'язок. По нас приїхав чоловік із турфірми. Дорогою до Каїра через кожні кілька кілометрів озброєні солдати оглядали автобус. До Риму вилетіли чартерним рейсом.

— Тим людям, які ще не виїхали на відпочинок, ми повернемо 60–80 відсотків вартості путівки. Зараз не відправляємо туристів у Єгипет, навіть якщо вони самі цього хочуть, — розповідає в понеділок менеджер берлінського відділення турагентства "Зоннер-тур" Петра Крайнінг, — Така можливість закладена в договорі. Якщо це лихо, яке охопило всю країну, то людей відправляти не можна. Тим, хто вже поїхав, грошей за путівку не повертаємо. Але компанія готується виплачувати судові позови. Ми не можемо вивезти наших туристів, тому такі позови будуть. У багатьох термін путівки скінчився минулого тижня. Хтось не зміг потрапити в аеропорт, деякі рейси скасували.

54-річний Володимир Зелейко повернувся з Шарм-ель-Шейху до Львова в неділю ввечері. Із дружиною та двома дітьми відпочивали в Єгипті з 23 по 30 січня.

— Ми на відпочинку й не здогадувалися про якісь заворушення. Ходили гуляти, їздили на екскурсію в Ізраїль. Єдине, що насторожувало — персонал став нервовий. Ми не перший рік відпочиваємо в Єгипті. Офіціанти, прибиральники завжди були привітні. А тут почали кучкуватися, до нас відгавкувалися, хамили. Коли нам прийшла есемеска з дому "Що у вас там робиться?", ми включили Бі-Бі-Сі.

Вінничанин 31-річний Руслан Казчук із дружиною 28 січня повернувся з Шарм-ель-Шейху:

— У готелі про заворушення ніхто не говорить, військових не було. Не помітив, щоб поменшало туристів. Багато їдуть із Росії, Франції, Британії, Італії, Німеччини.

Путівки до Єгипту подешевшали на $150-250. Тиждень на двох у 4-зірковому готелі коштує $600-700.

— Люди пишуть відмову від путівок. Але не факт, що гроші їм хтось поверне, — каже Наталя Клочко, 28 років, із салону подорожей "Вінгс". — Уряд України не визнав ситуацію в Єгипті форс-мажорною. Лише Міністерство закордонних справ не рекомендує їхати туди. Але в готелях спокійно. Тому радимо туристам не виходити за їхні межі.

У Єгипті відпочивають 6,5 тис. українських туристів, за даними МЗС.

— Зазвичай щодня по Єгипту в нас 20-40 дзвінків, сьогодні не було жодного, — каже в понеділок керівник турагентства "Україна бізнес тур" В'ячеслав Попович, 43 роки.

Якщо туристи відкликають тур за сім і менше днів, можуть втратити 50–75% вартості.  Рішення про повернення грошей ухвалює оператор і приймаюча сторона.

— У нас поки що хоче відмовитися одна пара — 4 лютого в них весілля, а 5-го мають їхати до Єгипту. Сьогодні подзвонили, кажуть, батьки проти подорожі. Ми вмовляємо їх і оператора перенести тур на інші дати, — продовжує В'ячеслав Попович. — Рекомендацію МЗС утриматися від поїздок у Єгипет розцінюємо як перестраховку. Якби вони вважали, що їхати небезпечно, то відмінити б рейси і взяли на себе витрати. А так просто обмежилися малозрозумілою заявою.

Зараз ви читаєте новину «Туристам у Єгипті радять не виходити з готелів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути