понеділок, 16 серпня 2010 22:04

Турецькі селяни відмовилися від телебачення заради спілкування

Турецькі селяни відмовилися від телебачення заради спілкування

Жителі турецького села Шенюва на східній частині Чорноморського узбережжя заради спілкування між собою відмовилися від телевізорів.

— Ми вирішили жити без телебачення, — розповідає сільський голова Атілла Гюнері. — Краще дивитися на захід сонця, ніж проводити вечір перед телевізором. Завжди жили згуртовано, ходили один до одного в гості. Хочемо зберегти традиції. Міські жителі нас не розуміють, але в них інше життя.

Тепер у Шенюві є один телевізор на все село. І той у пансіонаті для туристів. Світові та місцеві новини селяни дізнаються з радіопередач. У вільний час зустрічаються на подвір"ях, влаштовують посиденьки, співають, танцюють.

Кілька років тому жителі Шенюви хотіли відімкнути від села електрику. Збирали підписи, зверталися з таким проханням до уряду. Скаржилися, що електричні стовпи псують краєвиди долини, де розташоване село. Пояснювали владі, що готові використовувати в господарствах гасові лампи. Противників електрифікації вдалося вмовити, коли уряд пообіцяв і провів у село електрику підземними кабелями.

Громада Шенюви відмовила також прокладати через долину 500-метрову ділянку асфальтованої дороги. Жителі сказали, що шосе забруднюватиме довкілля. У селі 150 хат, усі — одноповерхові. Дотепер усі селяни ходять пішки. Автівок не купують.

У Шенюві живуть близько півтисячі людей, здебільшого це хемшини — народність вірменського походження. Вони почали масово переселятися на причорноморську територію Туреччини і приймали мусульманство в XVII–XVIII ст.

Зараз ви читаєте новину «Турецькі селяни відмовилися від телебачення заради спілкування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути