Ексклюзиви
середа, 27 січня 2010 17:27

Терорист вважає себе Ісусом

18 січня із в"язниці у столиці Туреччини Анкарі вийшов 52-річний Мехмет Алі Агджа. У травні 1981 року він скоїв замах на Папу Римського Іоана Павла ІІ. У тюрмі Агджа прийняв католицизм. Після звільнення збирається створити релігійний рух і написати нове Євангеліє. Хоче побратися із християнкою. Каже, що він — нове втілення Ісуса Христа.

— Майже 30 років я провів у клітці наодинці із собою. Пережив пекло на землі, — розповідає турок після звільнення. — Незважаючи на це, добре почуваюся. Постійно читаю Біблію. Думаю, що я новий Ісус Христос. За життя невіруючі вважали його одержимим безумцем. Через 2 тисячі років зі мною повторюється та ж історія.

Агджа походить із бідної родини з турецького регіону Малатья. Юнаком пройшов бойову терористичну підготовку. Вступив до ультраправої організації "Сірі вовки", яка влаштовувала вуличні погроми. 1979-го вбив журналіста у Стамбулі. За це отримав довічне ув"язнення.

За півроку Мехмет Алі втік із в"язниці до Болгарії. У травні 1981-го стріляв у Папу Римського, коли той їхав у відкритому авто площею Святого Петра у Ватикані. Поранив його у живіт і руку, але не зачепив життєво важливих органів.

Турка відразу ж схопили. 19 років він відсидів в італійській тюрмі. 2000-го Агджу помилували й доправили до Туреччини. Там засудили до 10 років позбавлення волі за перше вбивство.

Перед виходом на волю Агджа сказав, що хоче зустрітися з теперішнім Папою Римським Бенедиктом XVI, 82 роки. Планує з"їздити до Ватикану, щоб помолитися на могилі Іоана Павла ІІ. Той помер у квітні 2005-го у віці 84 років. Понтифік відвідував Мехмета Алі у в"язниці 1983 року. Пробачив йому спробу вбивства.

Агджа пропонує поділиться з журналістами невідомими фактами про замах на Папу. За інтерв"ю просить 1,3 млн євро (15 млн грн. — "ГПУ").

Зараз ви читаєте новину «Терорист вважає себе Ісусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути