понеділок, 27 березня 2006 18:33

Терористи з іспанської автономії склали зброю

Терористи з іспанської автономії склали зброю

Минулого тижня Борці за незалежність із іспанської автономії — Країни Басків — члени терористичної організації ЕТА — вкотре заявили, що складають зброю. Пообіцяли іспанцям більше не підривати машини і приміщення, не вбивати поліцейських і не викрадати політиків.

Радісних вигуків з уст іспанців не пролунало. Більшість сумнівається, що терористи протримаються хоча б рік. Адже вони й раніше обіцяли мир. І щоразу ніби вже складену зброю знову пускали в хід. Коли через рік, коли через місяць. Обережно до слів сепаратистів закликає ставитися й уряд країни.

— Я вірила їм, коли мені було 16, 26, 46 років, — каже іспанка Марія з Мадриду. — Тепер мені 60. Як я можу вірити їхнім обіцянкам, після всього того насильства?

За останні роки  все менше населення Країни Басків підтримує організацію ЕТА. Її членів значно поменшало. Іспанська поліція переконує, що активних терористів не більше чотирьох-п"яти десятків.

З полегшенням, напевно, зітхнули баскські підприємці. Адже саме за їхній кошт жили терористи — змушували платити так званий революційний податок. Тих, хто відмовлявся, залякували смертю і викрадали, щоб потім отримати викуп. Окрім того, бійці ЕТА викрадали автомобілі й грабували своїх співгромадян.

За майже 40 років від рук бійців ЕТА загинуло понад вісім сотень чоловік. Більшість з них — поліцейські та військові. Останнього разу баскські терористи вбили цивільного в 2003 році.

Організація ЕТА почала свою діяльність на початку 60-х років як рух студентів проти диктатури генерала Франко. Коли той правив Іспанією, басків переслідували, їхню мову  забороняли, не дозволяли навіть називати дітей баскськими іменами.

Після смерті генерала в 1975 році регіон, де проживає 2 млн чоловік, отримав статус автономії з великими правами. Зараз автономія має власний парламент, поліцію, систему освіти і податкову систему. Проте ЕТА хоче повної незалежності. Більшість басків підтримує цю ідею, але не погоджується з військовими методами боротьби.

Із сепаратистами неодноразово починав переговори уряд Іспанії. Але й до сьогодні іспанська влада лишається непохитною: Країна Басків ніколи не стане повністю незалежною. Крім того, Іспанія не збирається звільняти затриманих терористів, як цього вимагають баски.

Зараз ви читаєте новину «Терористи з іспанської автономії склали зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути