четвер, 26 травня 2011 03:30

Швейцарський сир не псується 150 років

42-річний Стефан Рентч із швейцарського міста Цуцвіль 20 років займається сироварінням.

— Сир почав варити мій прапрапрадід 1884 року, — каже Стефан. — Він відкрив міні-сироварню спочатку в Берні, але там була жорстка конкуренція. Йому часто погрожували. Підприємство двічі хотіли підпалити. Дід продав його, а тут відкрив нове. У нашій родині сироваріння досягло рівня мистецтва.

На фабриці Стефана готують 14 сортів сиру. Половина продукції — Ементаль — найпопулярніший у світі швейцарський сир, який почали варити 1293 року.

— Ми готуємо його за таємним рецептом, який відомий тільки чотирьом людям на землі, — продовжує. — Наш сир не гострий, солодкуватий, із фруктово-горіховим ароматом, пахне свіжоскошеною травою.

Сироварня Рентчів складається з чотирьох приміщень. В одній дружина Стефана облаштувала крамницю, де продає сир. У трьох інших виготовляють продукт. Посеред найбільшої зали стоять бідони з кислим молоком корів, кіз та овець. Усі процеси на сироварні проводять вручну 20 робітників. Молоко довго вимішують, колотять.

Назву свою Ементаль отримав завдяки річці Еммі в місті Берн. Продукт має блідо-жовтий колір. Для нього відбирають молоко альпійських корів. Вага сирного кола — 80 кг.

Працівник цеху Роберто Омельйо, 32 роки, переливає кисле непастеризоване коров'яче молоко в чан. Троє працівників вручну вимішують його метровими дерев'яними ложками. Аби загусло, вливають закваски та сичужні ферменти. Суміш підігрівають до 60°С. Доки не загусне, викладають у круглі, овальні й квадратні форми, пресують і виносять для подальшого висушування і соління.

— Ементаль вищого ґатунку робимо 14 місяців, — каже Роберто. — Після нетривалого висихання головки солять у ваннах із розсолом і кладуть під прес, де сир лежить близько року. Готовий продукт можна зберігати без холодильника 150 років.

Щоб виготовити кілограм сиру, треба 12 л молока.

— Тому в 100 грамах продукту міститься стільки ж кальцію, як у трьох склянках молока, — каже менеджер сироварні Алекс Мірк, 29 років. Він щомісяця влаштовує екскурсії на виробництво. — У квітні прийшли школярі з місцевої школи. Їх цікавило, чи дійсно дірки в сирі прогризають черв'яки. Деякі сироварні тримають черв'яків-сироїдів або личинок сирної мухи. Їх розводять у Бельгії на спеціальних фермах. Дірки в нашому продукті утворюються в результаті виділення вуглекислого газу сирними бактеріями.

Кілограм сиру у крамниці Рентчів продають від 40 євро/кг, це 440 грн.

Грек з'їдає 27 кілограмів сиру на рік

Сир бажано їсти людям, які часто нервують і перевтомлюються. Він заспокоює нервову систему і зміцнює серцевий м'яз. Любителі сиру добре сплять і не бачать кошмарів.

18 171 кг — така вага найбільшої у світі головки сиру. Її виготовили 2007-го у США.

Один швейцарець за рік з'їдає 23 кг сиру. На 4 кг більше вживають греки. Їх вважають найбільшими любителями сиру у світі. Українець їсть 3 кг цього продукту на рік.

70 г сиру забезпечать організм такою ж кількістю білка, що й двоє яєць, 100 г м'яса чи риби.

 

Зараз ви читаєте новину «Швейцарський сир не псується 150 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути