Ексклюзиви
четвер, 08 квітня 2010 07:56

Суданці п"ють коров"ячу сечу
6

Чорношкірі мешканці Судану  зарізали білого бика на мітингу в підтримку президента Омара аль-Башира. 11 квітня в країні відбудуться вибори глави держави та місцевих депутатів
Фото: фото: REUTERS/Goran Tomasevic
Християнин із Південного Судану тримає хрест під час молитви. Він воює з суданцями на півночі країни, бо не хоче приймати іслам
Президент Омар аль-Башир їздить у броньованому джипі. Торік Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на його арешт
Виборці танцюють на підтримку чинного президента країни
Агітатори їздять на триколісному автомобілі без вікон, обклеєному плакатами кандидатів

11 квітня в Судані відбудуться перші за 24 роки багатопартійні вибори. Обиратимуть президента, главу Південного Судану, губернаторів провінцій, депутатів парламенту й місцевих рад.

Проведення виборів було умовою мирної угоди між північчю та півднем країни. Ці території воювали між собою 22 роки. Дату голосування кілька разів переносили через проблеми з виборчими списками та сварки між опонентами.

Чинний президент араб-нубієць 66-річний Омар аль-Башир закликає суданців вислати з країни міжнародних спостерігачів. Зараз він переховується. Торік Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на його арешт. Аль-Башира звинувачують у геноциді чорного населення на заході країни, тортурах, зґвалтуваннях. Проти його арешту — Росія, Китай і більшість африканських жителів країни.

— Суданці не знають, чого хочуть. Не вміють читати, нічого не тямлять у політиці, — каже головний прокурор Міжнародного суду аргентинець Луїс Морено-Окампо, 58 років. — Якщо знову оберуть президентом аль-Башира — це однаково що Адольфа Гітлера повторно обрати на посаду канцлера Німеччини. Більшість суданців не мають даху над головою. Навіть у Хартумі, столиці країни, по 10 годин на день немає електрики та води. Люди продадуть свій голос за кухоль води. Їм не потрібний президент, їм треба чимось утамувати спрагу.

У Судані священною твариною вважають корову.

— Вона є повноправним членом кожної родини, — розповідає місцевий Томбе. — За коровами ми доглядаємо краще, ніж за дітьми. Батьки дають новонародженим імена, пов"язані з цією твариною. Замість води дітлашня вмивається коров"ячою сечею. Вона дуже допомагає від інфекційних хвороб, наприклад, ящура. Сечу доливають до молока, яке п"ють вранці на сніданок. Використовують її і при виготовленні солодощів.

70% жителів — араби-мусульмани, що живуть здебільшого на півночі. Решта — темношкірі християни та прихильники африканських культів. Вони не бажають приймати іслам.

— Дівчатам від 7 до 18 років досі роблять обрізання, — розповідає британський історик Стів Крендфурд, 29 років. — На такій процедурі наполягають батьки. Вони вірять, що зовнішні статеві органи є нечистими, їх треба позбутися. Не бояться ускладнень для здоров"я дітей, вважають операцію безпечною. Часто її проводять у антисанітарних умовах люди, які не мають стосунку до медицини. Дівчатам дуже болить, бувають тривалі кровотечі. Іноді прооперовані помирають від зараження крові. Обрізані жінки потім дуже тяжко народжують.

За словами Стіва, у країні діє сухий закон.

— Тих, хто вживає, виробляє, продає алкоголь, можуть задушити або зарізати. Лідер країни Омар аль-Башир закликав суданців убивати таких порушників. Цю його промову показали всі державні телеканали.

Суданець Пітер Маньянґо Аньяк, 28 років, працює в Америці. На вибори не поїде.

— Мій голос нічого не змінить, — каже. — Суданці не пристосовані до сучасного життя. Не мають телевізорів, не слухають радіо. Новини дізнаються, коли йдуть щодня кілька кілометрів до річки. Більшість навіть не зареєструвалися у списках, бо не чули про вибори.

Зараз ви читаєте новину «Суданці п"ють коров"ячу сечу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути