неділя, 04 березня 2007 16:13

Суд виправдав Сербію в справі про геноцид боснійців

— Це змушує мене плакати. Це катастрофа для наших людей, — каже в розпачі 60-річна боснійка Фатія Сульжич. Вона разом із сотнями співвітчизників пікетує Палац Миру в Гаазі.

Тут закінчив роботу Верховний міжнародний суд. Він розглядав позов Боснії і Герцеговини проти Сербії та Чорногорії, яких звинувачували у вбивстві 100 тис. боснійських мусульман під час балканського конфлікту 1992–1995 років.

Суд визнав Сербію винною лише в масовій різанині в селищі Срєбніца у липні 1995-го. Тоді загинуло 8 тис. боснійських мусульман.

Боснійцям таке рішення видається злочинним. Під час балканського конфлікту 1992–1995 років жінка втратила чоловіка і трьох синів.

1993 року Боснія і Герцеговина звинуватила Белград у тому, що Сербія на чолі з нині покійним Слободаном Мілошевичем фінансувала військові кампанії для проведення етнічних чисток серед мусульманського населення.

Сербська влада стверджує, що вбивства мусульман були інцидентом боротьби етнічних груп у Боснії, а не цілеспрямованою державною політикою. Так само розсудив Верховний трибунал у Гаазі.

Цей позов став першим випадком обвинувачення в геноциді нації.

Зараз ви читаєте новину «Суд виправдав Сербію в справі про геноцид боснійців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути