Ексклюзиви
четвер, 17 березня 2011 04:15

Штучний мозок важив би мільйон тонн

В університетській лікарні в Шен-Бур поблизу швейцарського міста Женева у рамках Тижня боротьби з хворобами мозку зробили виставку.

— Ми 40 років вивчаємо людський мозок, — розповідає працівник однієї з лабораторій Стів Мілтон, 64 роки. — У середньому важить 1 кілограм 300 грамів. Розмір не впливає на здібності людини. Досліджували мозок безпритульного, він важив майже 2 кілограми. Чоловік ніде не вчився, 27-річним помер на вулиці від передозування наркотиків. Недавно розрізали череп 40-річного професора, його мозок ледь кілограм заважив.

Учені вміють вирощувати серце та очі. Але мозок не навчаться робити ніколи. Якби спробували змоделювати штучний, важив би понад 1 млн т. Щоб його живити, потрібна була б енергія 10 гідроелектростанцій, а для охолоджування — велика річка.

Стів розрізає мозок, який йому привезли з відділення паталогоанатомії.

— За ним можна визначити навіть, скількох коханців мала людина. Перші дослідження ми проводили на морських свинках. Одинаки краще орієнтуються у просторі, запам'ятовують і вчаться нового. У мозку тварин, що мають пару, більше гормону щастя. У людей, які кохаються без почуттів, мозок не змінюється. Ми досліджували мозок повії. Він жовтуватого кольору. Деформовані центри, які відповідають за позитивні відчуття.

Розрізає смугами мозок 4-річної дитини, яка загинула під час автокатастрофи. Розглядає в мікроскоп.

— Ця дитина могла би стати математиком, бо ліва півкуля розвинена краще. Злочинця також легко виявити в дитинстві. З відхиленнями народжуються діти в матерів, які перебувають у страху. На очах у вагітних самиць пацюків ми годували тигрового пітона. Мозок народжених згодом щуренят діяв зі збоями.

Швейцарський паталогоанатом 32-річний Майкл Реддісон за комп'ютерною томографією визначає характер.

— У нервових людей мозок рожевуватий із білими прожилками. У садомазохістів — біліший, із синювато-сірими плямами на правій півкулі. Не бачив мозку маніяків. Але друзі розповідали, що в них деформовані звивини.

Американські та швейцарські вчені винайшли пристрій, за допомогою якого зчитують думки.

— Для цього достатньо покласти пальці руки на пластину. До пучок із мозку надходять імпульси. Хочете дізнатися, чи кохає вас дівчина, яку кличете заміж? Прикладіть її долоню до пластини, і почуття проявляться на моніторі комп'ютера.

10 років тому заборонили консервувати внутрішні органи

У Київському анатомічному музеї зберігають мізки відомих людей — історика Дмитра Багалія, письменника Володимира Короленка, мікробіолога Данила Заболотного.

— Щоб дістати мозок, голову небіжчика розрізали від скроні до скроні, — розказує працівник музею, який відмовився називатися. — Виймати мозок почали наприкінці ХІХ століття. Деякі багатії просили законсервувати ще й серце та інші органи своїх родичів.

Із 2000-го при кількох медичних закладах створили комітети з медичної етики. За їхніми інструкціями, консервувати людські органи із немедичною метою заборонено.

 

Зараз ви читаєте новину «Штучний мозок важив би мільйон тонн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути