вівторок, 18 вересня 2018 00:25

"Спроба виправдатися ще бездарніша, ніж безуспішне отруєння"

— З самого початку ми планували приїхати до Лондона і відірватися. Це не була бізнес-поїздка. Ми сиділи в парку, в кав'ярні, пили каву. Гуляли і насолоджувалися англійською готикою (архітектурний стиль ХІІ-ХІІІ ст. — ГПУ), — кажуть Олександр Петров і Руслан Боширов в інтерв'ю російському пропагандистському каналу "Раша тудей" 13 вересня.

Британські спецслужби звинувачують чоловіків у ­замаху на колишнього розвідника Сергія Скрипаля і його доньку Юлію з допомогою отрути "Новачок" 4 березня. Оприлюднили кадри з камер відеоспостереження із їхнім зображенням.

Чоловіки запевняють, що обоє працюють у фітнес-­індустрії. Консультують людей щодо здорового способу життя. Продають біологічно активні добавки та спортивне харчування. Так мріяли подивитися на 123-метровий шпиль кафедрального собору в Солсбері й перший у світі годинник, що їздили туди двічі — 3 і 4 березня. Бо першого дня була сльота — геть змокли, ходили по підталому снігу. Не знають, чи були біля будинку Скрипалів, бо не мають уявлення, де він. Жіночі парфуми не перевозили, бо вони "нормальні мужики" (нервово-паралітичну речовину "Новачок" виявили у флаконі парфумів "Прем'єр жур" від Ніна Річчі. — ГПУ). Жили в номері з одним ліжком, ходили містом разом, бо завжди так тримаються. Тепер хочуть сховатися і відсидітися.

Напередодні звернутися до ЗМІ звинувачених в отруєнні Скрипалів закликав російський президент Володимир Путін.

На той час у Солсбері була тепла суха погода — і це видно на кадрах із камер, обурюються британські журналісти. Будинок Скрипалів, біля якого засвітилися росіяни, розташований на протилежному від собору кінці міста. На відео з камер у соборі Петрова і Боширова немає, запевняє місцевий єпископ.

— Обидва чоловіки під час інтерв'ю поводилися нервово. Особливо дратувався Боширов — часто неглибоко дихав, швидко моргав і кілька разів нервово ковтав слину, — розповідає Джуді Джеймс, британський фізіогноміст — експерт, який читає мову тіла.

— Брехливі та хибні вигадки в цьому інтерв'ю є образою для британської розвідки. Вони образливі для жертв і їхніх близьких, що важливіше. На жаль, саме цього ми й очікували. На вулицях цієї країни використали нелегальну хімічну зброю. Чотири особи відчули серйозні наслідки для здоров'я, а невинна жінка померла. Росія відреагувала на це з презирством, — прокоментувала інтерв'ю прем'єр-міністр Британії Тереза Мей.

У російських соцмережах сміються із пропагандистської машини Кремля. Спочатку, мовляв, стверджували, що таких людей немає. Потім, що вони є, але не були в Британії. Потім визнали і те, що чоловіки відвідували країну. Тепер залишилося підтвердити їхню причетність до розвідслужб.

"Спроба виправдатися ще бездарніша, ніж саме безуспішне отруєння. У Головному розвідувальному управлінні (або ще якійсь конторі), напевно, йде шалена робота в фотолабораторії: терміново ліплять знімки Петрова та Боширова в соборі Солсбері. Але це — як мертвому припарки, навіть якщо "липа" буде переконлива", — пише в блозі на сайті ліберального російського видання "Ехо Москви" журналіст Артем Троїцький.

"Справжня біда Росії в тому, що в країні не залишилося професіоналів. Ні зрадника отруїти не можуть, ні замести сліди, ні сценарій красивої казки про туристів-культуристів написати. У Росії розучилися навіть брехати. Країну гублять дилетанти, а вам смішно, що у двох мужиків у багажі жіночі парфуми", — пише російський оглядач Антон Орєх.

— Версія, яку ми побачили в телеінтерв'ю, викликає відвертий сміх і ще більшу недовіру. Показує тотальний занепад державного механізму Російської Федерації. Він торкнувся і розвідувальних служб. Це вже нагадує повний розвал і відвертий непрофесіоналізм. Думка про Росію впала нечувано низько, — розповідає в інтерв'ю "Радіо Свобода" російський політолог Валерій Соловей. Путіну порадили взяти на себе відповідальність і втрутитися в тему, яка знижує його рейтинг. При тому запевнили, що мають ретельно перевірену версію.

Розслідувачі пошукових мереж "Біллінгкет" і "Інсайдер" знайшли докази, що Петров і Боширов є працівниками ГРУ.

Внутрішні паспорти їм видали 2009 року нібито через втрату чи пошкодження. До того людей у країні з такими персональними даними не було. Номери закордонних паспортів Боширова і Петрова відрізняються лише однією цифрою — у Боширова паспорт закінчується на 1294, у Петрова на 1297.

— Перед вильотом двом дурням одночасно видали нові паспорти з однієї пачки. З цього випливає, що не тільки вони дурні, а й ті, хто їх послав, — каже історик Другої світової війни, російський письменник Віктор Суворов, який живе у Британії.

Зараз ви читаєте новину «"Спроба виправдатися ще бездарніша, ніж безуспішне отруєння"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути