пʼятниця, 27 травня 2011 01:15

Спецназ розігнав акцію протесту в Тбілісі

Автор: фото: REUTERS
  Поліція затримує протестувальників під час розгону мітингу в Тбілісі вночі з 25 на 26 травня. Бійці спецпідрозділу стріляли гумовими кулями, водометами та пускали сльозогінний газ. Опозиціонери вимагали відставки президента Михаїла Саакашвілі
Поліція затримує протестувальників під час розгону мітингу в Тбілісі вночі з 25 на 26 травня. Бійці спецпідрозділу стріляли гумовими кулями, водометами та пускали сльозогінний газ. Опозиціонери вимагали відставки президента Михаїла Саакашвілі

У ніч проти четверга, 26 травня, грузинська поліція водометами і димовими шашками розігнала опозиційний мітинг біля будівлі парламенту на просп. Руставелі у столиці Тбілісі.

"Народні збори Грузії" на чолі з колишнім спікером Ніно Бурджанадзе, 46 років, подали заявку на акції протесту з 21 по 25 травня. Сподівалися провести у середу "День гніву" і відправити президента Михаїла Саакашвілі у відставку. 26 травня, на День незалежності Грузії, перед парламентом планували військовий парад. Бурджанадзе закликала прихильників залишитися і зірвати його. О 21.00 на пл. Свободи у Тбілісі було близько 5 тис. мітингувальників.

— Стоятимемо до кінця. Зірвемо парад Саакашвілі, — погрожували присутні.

26 травня о 00.10 просп. Руставелі оточують загони поліцейського спецназу. Приїжджають кілька водометних машин. Лідерам опозиції вручають листа від мерії, що після півночі їхній мітинг стає незаконним. Пропонують перейти на інші вулиці. Ніно Бурджанадзе відмовляється. Починається злива з громом і блискавками. Більшість мітингувальників розбігаються по домівках, залишаються кілька сотень. Вони стоять із пластиковими трубами в руках.

— Такого дощу ніхто не чекав, — кажуть ті, хто залишився. Тримають, як щити, плакати "Михо, іди!". Дехто ховається від дощу під балконами будинків поряд.

За 10 хв. поліцейські вмикають водомети і застосовують сльозогінний газ. Лідери протестів тікають. На великій швидкості проїжджають через натовп. Автоколона збиває на смерть поліцейського та 54-річного протестувальника.

Розгін демонстрантів триває до першої ночі. Поліція водометами розбиває нестійкі групки. Тих, хто пручається, скручують й одягають кайданки. За непокору поліції арештовують кілька десятків. До лікарень потрапляють восьмеро поліцейських, 28 цивільних і журналіст місцевого телеканалу.

Уночі Ніно Бурджанадзе із сином 26-річним Анзором Біцадзе приїхала у лікарню провідати постраждалих. Там поліція затримала Біцадзе та їхню охорону. В офісі "Народних зборів Грузії" провели обшук.

Удосвіта площу прибрали від сміття. Просп. Руставелі перекрили. Охочих подивитися військовий парад перевіряли два кордони поліцейських.

— Ми поважаємо права опозиції, але вона порушила приписи про місце для протестів, — каже президент 43-річний Михаїл Саакашвілі у промові на параді.

Зараз ви читаєте новину «Спецназ розігнав акцію протесту в Тбілісі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути